przeszukalem cale forum i od razu na wstepie zaznaczam ze sprobowalem wszystkiego. Niestety za nic nie moge nalozyc, transparentnego pliku PNG (z tonowana przezroczystoscia, tzn. nie tylko jeden kolor jest przezroczysty, inne tez w odpowiednim nasyceniu alpha, poprostu zwykla grafika png-24bit). Zapoznalem sie mocno szczegolowo rowniez z opisami na php.net dotyczacymi biblioteki. Problem chyba mnie przerosl. Tak wiec oto kod:
<?php // tutaj pobieram plik do zaladowania z dysku na serwer $sourcefile = $_FILES['plik_z_formularza']['tmp_name']; $destImage = imagecreatefromjpeg( $sourcefile ); // pobieram plik maski PNG, bedacy na serwerze strony 'images/maska.png' // jest to swego rodzaju nadpalona ramka ktora ma zostac nalozona na obrazek $png = imagecreatefrompng( "images/maska.png" ); // kiedy plik png nie bedzie mial transparencji tylko, np. splaszczony z bielą - to jesli // odblokuje linie ponizej. Transparencja dziala ale tylko na jeden kolor, tam gdzie // juz jest inny oczywiscie nie dziala... tak nie chce, gdyz chodzi o nalozenie pelnego // tonowanego transparentnie obrazka png-24bit na inny, zwykly jpeg // // imagecolortransparent($png, imagecolorallocate($png, 255, 255, 255)); // tutaj miksuje obie grafiki (na razie z przesunieciem o 320 pixeli w prawo aby widziec // w polowie oryginalny podklad i druga polowe po nalozeniu imagecopymerge( $destImage, $png, 320, 0, 0, 0, 640, 320, 100 ); // wyswietlam imagepng($destImage); ?>
Efekt niestety jest taki - jesli nie odblokowac tej jednej linii powyzej - ze serwer miksuje mi grafike PNG z obrazkiem w $destImage w jakis chory sposob. Ta ramka ktora wsrodku ma transparencje zawiera zniszczone zdjecie nie wystepujacewogole na serwerze! Czyli widac ze pobiera PNG z transparencja ale w jakis chory sposob wypelnia ja czymkolwiek (nie wiem skad przy okazji to bierze, naprawde tego zdjecia nie ma tam fizycznie).
Jesli splaszcze PNG i bedzie mial poprostu biel w wiekszej swojej czesci, to po odblokowaniu tej jednej linijki powyzej z funkcja imagecolortransparent, definiuje przezroczystosc dla bieli tego obrazka (zachowanie jak z gifem) wtedy obrazek faktycznie sie naklada i jakos to jest. Niestety nie tak bym chcial bo takie nalozenie na ostro nie wyglada dobrze.
Spedzilem juz kilka godzin wertujac forum, opisy, rozne przyklady i nic

juz brak mi pomyslow
Chodzi o prosta rzecz: na obrazek Jpeg ladowany z dysku na serwer chce w locie nalozyc plik PNG-24bit z przezroczystoscia tonowana. Swego rodzaju nadpalona ramka do okoloa. No i tu totalne schodzi
Dzieki wielkie za konstruktywne rady i blagam, juz nie linki do php.net czy cos takiego. Naprawde zapoznalem sie z tym wszystkim i potrzebuje wsparcia z kodem.