Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Pobieranie napisu :|
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kyku
Witam.
Z góry przepraszam jeśli zły dział ponieważ nie jestem pewien czy w AJAX/XML da się to zrobić.

W jaki sposób można pobrać napis ze strony (napis ten sie zmienia co jakis czas)

chodzi mi o to aby co jakis czas ( na przyklad 30 sekund) automatycznie sprawdzalo czy zmienil sie napis (np z: cos na cos2)

Gdy zmieni sie napis, na mojej stronie wyswietli sie jakis napis na przyklad: UWAGA winksmiley.jpg (albo lepiej wykona sie jakas funkcja w php ale to juz sobie sam moze jakos zrobie tongue.gif )
Słyszałem, że jest to mozliwe winksmiley.jpg
ayeo
Witam!

Pobierasz całą zawartość strony. Wyrażeniami regularnymi (albo phpQuery) wyszukujesz interesujący Cię tekst i to wszystko. Temat przenoszę na przedszkole.

Pozdrawiam!
kyku
no tak..
zrobilem cos takiego:
  1. <?php
  2. $cos = file_get_contents('http://www.strona.pl');
  3. echo $cos;
  4. ?>

no i ok.. wyswietla strone:P
Ale cos mi sie wydaje, ze to nie ta funkcja sciana.gif

i w jaki sposob moge zrobic by co jakis czas (30 s.) sprawdzalo czy napis jest rowny "cos". Jezeli tak to cos sie wywola (np. alert)
ayeo
No i dobrze zrobiłeś smile.gif Tylko teraz zamiast robić echo całości musisz poszukać preg_match(); swojego napisu i go porównać do poprzedniej jego wersji. A co do tych 30 minut, to zapisuj czas ostatniego sprawdzenia. Jeżeli >30 to sprawdzaj ponownie.

Pozdrawiam!
kyku
  1. <?php
  2. $strona = file_get_contents('http://costam.pl');
  3. preg_match('/<span class="cos">(.*?)</span>/i', $strona, $wynik);
  4. echo $wynik[1];
  5. ?>

Co w tym moze byc zle ?
Fishu
Łatwiej było by zrobić, aby pobierać tylko jeden plik odpowiedzialny za wyświetlanie tego tekstu (jeżeli oczywiście strona jest tak zbudowana), a co do tego kodu, wydaje mi się, że nie powinieneś pisać echo $wynik[1]; tylko po prostu echo $wynik;. Sprawdź i napisz czy działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.