Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zapis do pliku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kalinowcyk
Witam.
Mam dziwny problem i nie wiem o co chodzi.

Mam następujący fragment kodu:

Kod
$fd=fopen("colors.txt","w");
  print fputs($fd,'costamcostam');
print '<br />';
  print fclose($fd);

Fragment ten wyświetla na ekranie:

Kod

12
1

Wynika z tego, że fputs wykonuje się prawidłowo.
Plik "colors.txt" ma jednak cały czas zerowy rozmiar i nic się do niego nie zapisuje.

Co może być powodem?

Dodam, że sytuacja jest identyczna na localhoscie (Windows - WebServ), jak i na serwerze linuxowym.

Za wszelkie wskazówki z góry dzięki.

Pozdrawiam.
Kamil Jura
Witaj !

Wyświetla Ci się na ekranie 12 bo ( nie wiem dlaczego akurat 12 ) bo przed fputs dałeś print. Zamiast print postaw zmienną. a plik Ci się napewno zapisze.
blooregard
Włącz raportowanie błędów i zobacz, co wywali.
Kalinowcyk
Cytat(blooregard @ 25.02.2009, 14:13:25 ) *
Włącz raportowanie błędów i zobacz, co wywali.

Dodałem takie dwie linijki na początku skryptu:

CODE
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors',1);

Nic jednak więcej się nie wyświetla, co pozwala mi sądzić, że błędów nie mam.
Plik natomiast nadal ma 0 bajtów.

Dziwne, nieprawdaż? smile.gif

Cytat(Kamil Jura @ 25.02.2009, 14:12:34 ) *
Witaj !

Wyświetla Ci się na ekranie 12 bo ( nie wiem dlaczego akurat 12 ) bo przed fputs dałeś print. Zamiast print postaw zmienną. a plik Ci się napewno zapisze.

Celowo dałem print, aby zobaczyć, co zwraca funkcja fputs. Nie sądzę, aby zapis do zmiennej tej liczby miał jakiekolwiek znaczenie.
kreator
Wziąłem ten Twój kod wrzuciłem na serwer i wszystko ładnie działa. Oprócz tego, że niepotrzebnie dałeś "print", bo głupoty wypisuje.
Ale do pliku zapisuje to co trzeba... Mam takie pytanko - czy ustawiłeś chmod na zapis (np. 777)?
Kamil Jura
Hmmm.... może file_put_contents ? To raczej na katalog ten chmod. Plik usuń z serwera i pozwól go php samemu utworzyć.
Kalinowcyk
Cytat(kreator @ 25.02.2009, 14:23:09 ) *
Wziąłem ten Twój kod wrzuciłem na serwer i wszystko ładnie działa. Oprócz tego, że niepotrzebnie dałeś "print", bo głupoty wypisuje.
Ale do pliku zapisuje to co trzeba... Mam takie pytanko - czy ustawiłeś chmod na zapis (np. 777)?

Faktycznie, ten fragment kodu był ok.
We wszystkim mąciła funkcja, która wykonywała się później i nadpisywała mi ten plik.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.