Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [?] Zliczanie wyświetleń banera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lor
Witajcie,

Pomóżcie mi proszę w rozwiązaniu kwestii zliczania ilości wyświetleń banera.
Sytuacja wygląda tak: Ktoś się u mnie rejestruje, loguje, pobiera kod do umieszczenia na swojej stronie, który umożliwia zliczanie wyświetleń oraz kliknięć i oczywiście wyświetla nieszczęsny baner. Następnie ten sam kolo, po jakimś czasie, wraca na moją stronę, loguje się i sprawdza statystyki (wyświetlenia, kliknięcia)
O ile zliczanie kliknięć jest sprawą prostą tak jestem w kropce z wyświetleniami.
.radex
jak robisz obrazek to nie do plikun np. png, tylko do pliku php.

W sensie masz wczytywać plik php jakby był on obrazkiem a w nim generować obrazek.

Zainteresuj się biblioteką GD
_Martin_
Zgadzam się Ja swój sposób zrobiłem trochę prosto jak pisałem skrypt!
Nie znam innych sposobów dlatego zaprezentuje mój.
Dałem kod img do pliku php "zincludowałem" go
Następnie w pliku php dodałem funkcje odświeżenia pliku za każdym odczytem pliku było zapytanie +1 do bazy i gotowe smile.gif
lor
Dzięki za wskazówki.

Rozwiązanie tego 'zadania' oprę na ramkach. W trakcie ładowania ramki leci do bazy dla danego użyszkodnika oraz odpowiedniego [HTTP_HOST] +1 dla wyświetleń natomiast analogicznie podczas kliknięcia również zdalny kod php który doda do bazy kliknięcie i przekieruję na odpowiednią stronę.

Chyba, że.. istnieje lepsze rozwiązanie od iframe?

Update:
Druga kwestia: Zabezpieczenie żeby ktoś sobie nie naklikał za dużo.
Z moich pomysłów to wchodzi w rachubę wycięcie z punktowania neostrady, również użytkownicy za natem nie będą mogli podbijać punkcików. Co za tym idzie naliczać tylko unikatowe wejścia (sprawdzać przez [REMOTE_ADDR]) oraz ewentualnie ciasteczka (ich sensowność stoi pod dużym zankiem zapytania). Jakie są skuteczniejsze metody?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.