Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]FastCGI pod Windows
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
joshua
Potrzebuję pomocy, trochę w nawiązaniu do tematu który założyłem tutaj.

Czy ktoś posiada binarki php4 pod windows(im nowsza wersja tym lepiej-z braku laku wezmę dowolną winksmiley.jpg ), które wspierają FastCGI? Czy jest możliwość znalezienia tego gdzieś? Przeszukuje internet wzdłuż i wszerz-nawet u chińczyków sprawdzałem. Niemożliwe,że nie można tego nigdzie znaleźć... :/
MichalZ
W czym konkretnie problem? Wg. http://learn.iis.net/page.aspx/246/using-f...-70/#InstallPHP, wystarczy przecież binarka z php.net...
joshua
no właśnie z tym jest problem, że wszystkie binarki w wersji 4(które mogłem znaleźć)na php.net są bez FastCGi :/
nexis
Na jakim serwerze próbujesz to instalować i w jaki sposób?
erix
Cytat
że wszystkie binarki w wersji 4(które mogłem znaleźć)na php.net są bez FastCGi :/

No - z tego, co mi wiadomo, to tak.

Masz jakiś zasadny powód, aby używać akurat 4? Niedługo zostanie przecież zapomniana.
joshua
Cytat(nexis @ 7.03.2009, 13:16:37 ) *
Na jakim serwerze próbujesz to instalować i w jaki sposób?

mam dość specyficzne wymagania. php chcę zainstalować pod windows, na serwerze nginx(port na cygwin). potrzebuję php w wersji 4(im nowsza tym lepiej, ale musi być 4). jeśli wszystko wypali to osoby zainteresowane zostaną poinformowane o projekcie i będą miały możliwość udziału w wyjątkowym projekcie.

od razu muszę zaznaczyć,że z powodu specyficznych wymagań, nie mogę postawić tego na linuksie. ale z chęcią posłucham ludzi którzy mieli doświadczenie z podobnym serwerem, no i z podobnymi problemami.
erix
Nginx jest trochę specyficzny, kiedyś się nim bawiłem, ale na Linuksie. Nie wiem, jak jest teraz, bo to dawno było, ale nie chciał coś mi łykać PHP nowszego od bodajże 5.2.4.

A wadą Nginksa jest to, że samodzielnie nie startuje procesów FastCGI, tylko trzeba robić to samodzielnie - -b port przy interpreterze + kilka zmiennych środowiskowych. PHP4 nie ma tego parametru, więc musiałbyś przepisywać cały interpreter.

Jeśli zależy Ci na alternatywie pod Windows, to możesz spróbować jeszcze Abyss Web Server, który umożliwia odpalanie procesów nie tylko przez FastCGI, ale również przez named pipes, co jest bodajże odpowiednikiem plików-gniazdek w Uniksie. Jednak zaznaczam, z PHP4 mogą być naprawdę duże problemy, bo raz - nie jest już rozwijany - dwa - kombinowanie, aby zmusić go do współpracy z FCGI zajęłoby więcej czasu niż prace nad samym projektem.

Co do alternatyw pod Windows, to możesz jeszcze spróbować Cherokee, który sam startuje procesy FCGI.
joshua
@erix: będę musiał rozważyć taką opcję. dzięki smile.gif

a jak uruchomić php pod nginx bez FastCGi?
erix
http://wiki.codemongers.com/NginxSimpleCGI

Ale zaznaczam - daruj sobie PHP4...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.