Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] dodawanie ceny po checkboxach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
jot
pytanie przedszkolne moze ale probowalem sobie z nim poradzic i nie bardzo wiem jak...
otoz chce zeby mi po zaznaczeniu checboxow dodawalo cene do inputa

mam taki skrypcik

Kod
<script type="text/javascript">
function UpdateCost() {
  var sum = 15;
  var gn, elem;
  for (i=0; i<5; i++) {
    gn = 'add'+i;
    elem = document.getElementById(gn);
    if (elem.checked == true) { sum += Number(elem.value); }
  }
  document.getElementById('totalcost').value = sum.toFixed(2);
}
</script>

<form action="dodajwszystko.php" enctype="multipart/form-data" method="post">
<input type="checkbox" name='pierwszy' id='add0' value='10'  onclick="UpdateCost()">10<br>
<input type="checkbox" name='drugi' id='add1' value='20' onclick="UpdateCost()">20<br>
<input type="checkbox" name='trzeci' id='add2' value='30' onclick="UpdateCost()">30<br>
<input type="checkbox" name='czwarty' id='add3' value='45' onclick="UpdateCost()">45<br>
<input type="checkbox" name='piaty' id='add4' value='80' onclick="UpdateCost()">80<br>
<input type="text" id="totalcost" name="totalcost" value="15">

<input name="submit" type="submit" value="podlicz">
</form>

wszystko dziala prawidlowo, ale chcialbym dodawac ta cene nie po value, bo value bedzie musialo zwracac inna wartosc. jak przerobic skrypt questionmark.gif

ps probowalem dawac na onclicku np UpdateCost(20), funkcje nazwac UpdateCost(dane) a w miejsce dodawania do sumy dac sum += dane; ale liczy cos zupelnie zle
erix
Cytat
wszystko dziala prawidlowo, ale chcialbym dodawac ta cene nie po value, bo value bedzie musialo zwracac inna wartosc. jak przerobic skrypt

Trochę nie rozumiem - do skryptu ma trafiać inna wartość niż wprowadzona przez skrypt?
GregorCTR
Ja też nie rozumiem jak to możliwe że wczytuje nie te dane u mnie dział poprawnie ale zainteresowało mnie coś innego czy ktoś wie jak zmienić ten skrypt aby np. po przekroczeniu jakiejś kwoty automatycznie był przydzielany rabat 20% i była o tym wyświetlana informacja.
kamil4u
Google i:
- "JS innerHTML"
- "JS kurs if"
- "JS działania matematyczne"
GregorCTR
Cytat(kamil4u @ 9.04.2009, 17:52:42 ) *
Google i:
- "JS innerHTML"
- "JS kurs if"
- "JS działania matematyczne"

Dzięki za pomoc jak kolega nie wie to niech nie odsyła tylko powie, że nie wie.
erix
Kolega dał Ci delikatnie do zrozumienia, że musisz uzupełnić podstawy.

Cytat
ale chcialbym dodawac ta cene nie po value, bo value bedzie musialo zwracac inna wartosc. jak przerobic skrypt

Poszukaj wystąpień value, człowieku - odrobinę samodzielności...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.