Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podstawowe kwestie odnośnie pisania muda w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ryba616
Witam, dzisiaj zastanawiałem się nad możliwością napisania MUDA w php. Niestety nie mam pojęcia jak się za takie coś zabrać. W php pisalem tylko skrypty które uruchamiałem przeglądarką. MUD natomiast powinien wykorzystywać protokół telnetu. Nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.

Druga sprawa - na czym polega pisanie serwera, jakie on funkcje spełnia, co konkretnie musi robić, aby możnabyło się z nim połączyć przez telnet, aby przyjmował, przetwarzał i zwracał informację.

Na koniec dodam że nie jestem napaleńcem który chce napisać super gre. Temat traktuje raczej jako wyzwanie i sposób rozwijania swoich doświadczeń - czyli nauki. Wiem że w mojej sytuacji nie ma sensu brać się od razu za muda, myślalem może o czymś prostszym na początek, w stylu napisania prostego chata w php, obsługiwanego przez telnet oczywiście. Czy ktoś może mnie naprowadzić i przedstawić mniej wiecej jak to wygląda ? Czego powinienem zacząć się uczyć ?
l0ud
Cytat
Czego powinienem zacząć się uczyć ?

C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet.
carbolymer
Cytat(l0ud @ 15.03.2009, 20:33:50 ) *
C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet.

Dla chcącego nic trudnego, PCNTL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i socket" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (jak wspomniał kolega wyżej) i lecisz.

Zobacz tutaj: ciekawe rozwiązanie klient-serwer w php.
Hangmen
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.