Apocalyptiq
15.03.2009, 08:28:09
Tak się zainsteresowałem zagadnieniem radia online, jak natknąłem się na takie, gdzie to użytkownicy dodawali utwory do listy oczekiwanych. Ciekawi mnie, czy można zrobić takie radio na swoim koncie hostingowym? Z tego co szukałem w google, znalazłem tylko poradniki dotyczące odpalania na swoim kompie odpowiednich programów do tego. A jak się ma radio do kont hostingowych? Nie wiem za bardzo jak to działa, jak utworzyć ten "strumień nadawania" (odpalać do niego odpowiednie mp3-ki z serwera) i wyłapać to z flashowego mp3 playera?
Narazie wymyśliłem tylko takie coś, że byłaby playlista, a na niej wybierane przez użytkowników utwory, lub losowo przez serwer, zmieniane co jakiś czas, no ale to nie to samo co radio :-) Proszę o pomoc :-)
tommy4
15.03.2009, 11:15:32
Serwer dedykowany + SHOUTcast?
Albo połączyć flasha z PHP, np. jakiś plik tekstowy (nie wiem teraz, czy ActionScript pozwala na otwieranie plików tekstowych, ale możesz sprawdzić).
Nie zapomnij o licencji od Zaiksa.
l0ud
15.03.2009, 11:49:54
Niestety, nie ma takiej możliwości. Postawienie radia internetowe wymaga uruchomienia odpowiedniego programu, który będzie nadawał na odpowiednim porcie, a na to hostingi nie pozwalają. W PHP tego nie zrobisz.
Apocalyptiq
15.03.2009, 13:17:41
Hm, raczej nie mam możliwości mieć kompa włączonego 24h/dobę :-)
Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio?
Co do flash + php, dałoby radę coś takiego: serwer losowałby każdy następny utwór, i tak: użytkownik wchodzi, ładuje mu się do playerka dany utwór. Skończy się - przez ajaxa przesyłam flashowi ścieżkę do następnego utworu i go odgrywam. Fajnie, jakby istniała możliwość puszczenia danego utworu od danej sekundy, żeby wszyscy uzytkownicy słuchali tego samego momentu utworu w tym samym momencie :-) Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam.
erix
15.03.2009, 13:50:49
Cytat
Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio?
Dedyk, to dedyk - możesz na nim postawić, co Ci się tylko podoba.

Cytat
Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam.
Ale pozostaje jeszcze kwestia limitów transferowych; konta przeznaczone specjalnie dla SHOUTcast mają odpowiednio je zwiększone; dedyki - liczone w ułamkach dziesiętnych terabajta bądź jedynie ograniczenie do przepustowości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.