Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Straszny ruch, dzienny transfer 15-20GB
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
neverever
Może ktoś z Was będzie miał pomysł co z tym fantem zrobić...

Otóż gdzieś od końca stycznia na serwerze home.pl zaczęły się dziac dziwne rzeczy, "coś" generuje straszny ruch, dzienny transfer sięga 15-20GB! Co śmieszne, statystyki niczego nadzwyczajnego nie pokazują.
Admini home mają kłopot z namierzeniem przyczyny. Co udało się ustalić, to duży ruch http. Z godzinnego zrzutu tcdump'a widać sporo połaczeń serwera z adresem 89.25.186.117, i sporo pakietów z danymi w formacie xml.
Wsio wskazuje że ten przemiał ma związek ze stroną map (wykorzystującą google maps api).
To ip zostało przyblokowane w htaccess, ale nic to nie zmieniło.

Ktoś ma pomysł na to co może być przyczyną i jak rozwiązać problem? Czy to roboty tak szaleją czy co?
nexis
Cytat
89.25.186.117 = host8925186117.workexpress.3s.pl
Telekomunikacja Kopaln Piasku S.A.
ul. Chorzowska 50
44-100 Gliwice
Poland

Jakie pliki dany IP pobiera z Twojego serwera? Odetnij dostęp poprzez:

Kod
deny from 89.25.186.117
neverever
Pierwsze co zrobiłem to właśnie z ciekawości sprawdziłem whois, więc dane z ramki są mi znajome.
Jak już napisałem wcześniej, zablokowałem to ip w pliku htaccess - ale nic to nie zmieniło.

Nie wiem co konkretnie jest tak pobierane/wysyłane, z informacji jakie uzyskałem pośrednio oa adm. home, są to podobno jakieś dane w formacie xml. Nie potrafili dokładnie wskazać jakie pliki są wykorzystywane itp.

Czy to sama strona taki ruch może generować? (serwis oparty na mapach googla, +kilka skryptów reklam, statystyk) -może na to się nakładają roboty?

Czy też ktoś sobie ssie tresci z tej strony?

Dziwne jest to, że statystyki niczego nie wykazują...

Kurcze, jak temu zaradzić? Jakimś skryptem w stylu http://www.web6.pl/exaBotDefender ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.