Tworząc dalej moje systemy znów się zatrzymałem. Z powodu wiedzy...

Robię teraz inny system, ale moje pytania dotyczy samego języka SQL.
Chciałbym dodać kilka wartości. Mam kod php który wyciaga liczbę z sesji i wyswietla tyle grup pól ile wynosiła liczba. Pola wysietlam za pomocą pętli. Problem w tym, jak dodać teraz to wszystko do bazy danych. Wiem jak dodać jedną wartośc, ale kilka?
CYTATY (cytatid, autor, tresc) <- STRUKTURA
INSERT INTO cytaty VALUES(autor, tresc) <- KOD DLA WIERSZA, a kilka?
Teraz dwa pytania w jednym, albo trzy. Jedno wynika z drugiego. Załóżmy sytuacje. Dodajemy dużo wierszy, a potem usuwamy część z nich. Ze środka, końca początku.
- Mamy ustawione dla klucza primary auto increment. Czy można jakoś wymusić, abym ja mógł sobie wpisać tylko jeden raz id - oczywiscie unikalne?
- Jeżeli powyższe pytanko nie, to jak można obniżyć ostatnią wartość primary id. Dane mamy klucze 1,2,3,4,5. Jeżeli usuniemy klucze 3,4,5, to jezeli dodamy kolejne wartości klucze będą wynosić 1,2,6,7,8. Jak można skasować ten próg?
- W sytuacji początkowej, zostały nam klucze 2,3,5,7,23,39,40,45,46,47. Czy mozna je jakoś poustawiać, aby sie scaliły? Czyli zmniejszyć klucz pierwszy o liczbę o jeden większą od poprzedniego? Aby uzyskać 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10.
Pozdrawiam!