jinchuriki
21.03.2009, 11:21:32
Dopiero zaczynam uczyć się PHP, w książce którą czytam, rozdział o bazach danych jest na końcu i nie wiem jak zapisywać w bazie różne informacje. Wpadłem na pomysł, żeby wszystkie dane zapisywać w pliku na serwerze. Podczas rejestracji tworzyłaby się zmienna o takiej nazwie jak nick usera, który chce się zarejestrować. Wszystkie dane będę przesyłał za pomocą metody $_POST. Tylko jak zrobić by informacje zapisywały się w określonej zmiennej a potem będzie można ją wywołać w zupełnie innym pliku? I żeby użytkownik mógł to w każdej chwili edytować. Z wyjątkiem nicku, który będzie nazwą zmiennej przechowującej dane. Mam nadzieję, że wyraziłem się dosyć jasno.
Fifi209
21.03.2009, 11:33:52
Chyba jednak o wiele prościej będzie poświęcić te 2 godziny na naukę podstaw mysql.
Tak musisz sprawdzać czy plik użytkownika istnieje:
file_exists()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualNastępnie go otworzyć do odczytu/odczytać z niego dane, tutaj masz aż trzy opcje:
- fopen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fread()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
- file()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
- file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Do zapisu:
- fopen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fwrite()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
- file_put_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Itd.
Strasznie niewygodne, łatwiej będzie zrozumieć mysql.
Poza tym musisz zabezpieczyć się przed odczytem tych plików...
np.
Robisz plik: .htaccess
o zawatości:
Kod
deny from all
i tylko skrypty otworzą ten folder w którym znajduje się .htaccess
Więcej powie google.pl