Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapisywanie danych w pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jinchuriki
Dopiero zaczynam uczyć się PHP, w książce którą czytam, rozdział o bazach danych jest na końcu i nie wiem jak zapisywać w bazie różne informacje. Wpadłem na pomysł, żeby wszystkie dane zapisywać w pliku na serwerze. Podczas rejestracji tworzyłaby się zmienna o takiej nazwie jak nick usera, który chce się zarejestrować. Wszystkie dane będę przesyłał za pomocą metody $_POST. Tylko jak zrobić by informacje zapisywały się w określonej zmiennej a potem będzie można ją wywołać w zupełnie innym pliku? I żeby użytkownik mógł to w każdej chwili edytować. Z wyjątkiem nicku, który będzie nazwą zmiennej przechowującej dane. Mam nadzieję, że wyraziłem się dosyć jasno.
Fifi209
Chyba jednak o wiele prościej będzie poświęcić te 2 godziny na naukę podstaw mysql.

Tak musisz sprawdzać czy plik użytkownika istnieje: file_exists()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Następnie go otworzyć do odczytu/odczytać z niego dane, tutaj masz aż trzy opcje:
  1. fopen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fread()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
  2. file()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
  3. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Do zapisu:
  1. fopen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fwrite()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
  2. file_put_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Itd.

Strasznie niewygodne, łatwiej będzie zrozumieć mysql. winksmiley.jpg
Poza tym musisz zabezpieczyć się przed odczytem tych plików...
np.
Robisz plik: .htaccess
o zawatości:
Kod
deny from all

i tylko skrypty otworzą ten folder w którym znajduje się .htaccess

Więcej powie google.pl
jinchuriki
No, może masz rację. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.