Mam problem z formularzem. Mianowicie chodzi o to, że w value mam podaną cenę, która dzięki JS pokazuje mi się w polu tekstowym i jest sumowana jeżeli zaznaczymy kilka pól. Gdy robię formularz na checkboxach jest wszystko dobrze ale chciałbym to zrobić na radio w końcu to formularz wyboru jednej z kilku opcji. CHodzi dokładnie o formularz, w którym wybieramy podzespoły jakie chcemy mieć w komputerze. Aby móc wybrac jedno z kilku w radio parametr name musi być taki sam. Ja w parametrze name mam nazwę podzespołu więc nie moga sie wszystkie tam samo nazywać. Nie wiem jak to zrobić na tym radio, żeby można było wybierać.
<form id="form1" name="form1" method="post" action=""> <p> <label> <input type="radio" name="nazwa karta graficzna1" value="10.00" id="produkt1" onclick="UpdateCost()" /> Radio</label> <br /> <label> <input type="radio" name="nazwa karta graficzna2" value="20.00" id="produkt2" onclick="UpdateCost()" /> Radio</label> </p> <p> <label> <input type="radio" name=" nazwa procesor1" value="10.00" id="produkt3" onclick="UpdateCost()" /> Radio</label> <br /> <label> <input type="radio" name="nazwa procesor2" value="20.00" id="produkt4" onclick="UpdateCost()" /> Radio</label> <br /> </p> </form>
Funkcja JS aktualizująca cenę.
Kod
function UpdateCost() {
var sum = 0;
var gn, elem;
for (i=0; i<25; i++) {
gn = 'produkt'+i;
elem = document.getElementById(gn);
if (elem.checked == true) { sum += Number(elem.value); }
}
document.getElementById('totalcost').value = sum.toFixed(2);
}