Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] jaki typ dla linku?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blown
Witam,
mam taki problem ponieważ to są moje początki w php nie wiem jaki typ dać dla adresu strony internetowej ponieważ robie baze że trzeba wpisac: Uzytkownika, nazwe strony, adres strony. Poprostu nie wiem czy adres strony to ma byc text czy varchar? wiem że obydwie są tekstowe ale nie znam sie ktora lepiej pasuje do linku a moze całkiem cos innego pomozcie.

Oraz

skrypt wyglada tak:
Kod
print stripslashes($row["Nazwa strony"]);            
print stripslashes($row["Link strony"]);      
print stripslashes($row["Data dodania"]);

I wyświetla mi się to tak:
1. Strona nr1www.strona1.pl2002-02-20

nie wiem czemu? cos zle zrobilem ;p jak zrobić żeby były ładne odstępy miedzy tymi zmiennymi. Oraz czy da się zrobić tak żeby ten Link strony stał się prawdziwym linkiem? bo teraz jest to napis? słyszałem że trzeba cos kombinowac $link ale jestem sierota ;p
bartg
Poczytaj o HTML smile.gif

Linki tworzy sie znacznikiem "a" np. <a href="http://onet.pl">Onet.pl!</a>

Natomiast entery tworzy się używając znacznika "br", czyli aaaa<br />bbbb
Fifi209
varchar(255) starczy moim zdaniem

co do zmiennych:

Kod
echo '<a href="'.stripslashes($row["Link strony"]).'">'. stripslashes($row["Nazwa strony"]).'</a> dodano: '.stripslashes($row["Data dodania"]);

Powinno latać
Spawnm
varchar(255) na link dla usera !?!

jeśli to ma być link do jego strony www to wystarczy max 40.
Fifi209
Cytat(Spawnm @ 22.03.2009, 12:59:28 ) *
varchar(255) na link dla usera !?!

jeśli to ma być link do jego strony www to wystarczy max 40.

Wiesz, co nie napisał ile ma mieć znaków. A jeżeli to będzie link typu:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=lu...mp;aq=f&oq=

Hmm? smile.gif Równie dobrze text by można dać. A zgadywać w ciemno jakie linki chce on tam wrzucić jest ciężko.
blown
dzięki fifi śmiga. Ale teraz np chce zrobić całkiem cos innego chce załadować banner do bazy do danego użytkownika. Jak byście mi podpowiedzieli jak to zrobić było by cool.
Fifi209
Zrób sobie tabelę banners

pola

id (int) auto_increment unsignet not null
user_id (int) auto_increment unsignet not null
link (varchar 255) not null #255 bo nie wiem jakie długie linki ;d

primary key (id)

(to taki przykład )
decha-design
A powiedz mi, po jaką cholerę nową tabele pod to robic? co? ...

Nie wystarczy nowe pole z adresem do obrazu? sleep.gif'
blown
Również wydaje mi się że nowe pole ponieważ będzie to w tej samej tabeli. Możecie mi podać jakieś namiary albo napisać funckje która pomoże mi załadować button do bazy do danego użytkownika?
decha-design
Cytat(blown @ 22.03.2009, 16:47:38 ) *
Możecie mi podać jakieś namiary albo napisać funckje która pomoże mi załadować button do bazy do danego użytkownika?

A możesz jaśniej?
Fifi209
Cytat(decha-design @ 22.03.2009, 19:05:47 ) *
A możesz jaśniej?

Właśnie o tym mówiłem, zamiast edytować już istniejące tabele (nie wiem jaki duży jest projekt) czasami jest łatwiej dodać nową.
blown
Chodzi o to że jak mam baze i dodaje do niej informacje typu: Użytkownik, nazwa strony, adres strony. To teraz chce dodać jeszcze banner (obrazek) tej strony. I nie wiem jak zrobić żeby go załadować i żeby mi się wyświetlił w bazie.
ostrylg
Daj nowe pole w bazie "baner_url" i w tym polu umieszczaj adres URL do takiego obrazka.
blown
W sumie też tak można ale dokładnie chodzi mi o to żeby można było dodać to z poziomu php. Ponieważ mam zrobiony formularz z którego dodaje poszczególnego użytkownika jego strone itd ale chciałbym za pomocą tego formularza umieścić banner i nie wiem jak to moge zrobić. Myśle że w miare zrozumiale to tlumacze ;p
decha-design
Ku**** ... a poczytać to nie łaska? My mamy za Ciebie wszystko zrobić?

1. formularz z enctype="multipart/form-data"
2. move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
3. http://pl.php.net/manual/pl/reserved.variables.files.php

Lub odrobinę gogle ... http://www.kess.snug.pl/index.php?sid=10&pid=38
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.