Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Smarty] działa tylko na localhost :|
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cyborgftb
Witam, jestem w trakcie tworzenia sklepu internetowego i przyszedł czas że musiałem sięgnąć do smarty aby jakoś to wszystko dobrze chodziło. Jestem początkujący w tym temacie lecz jakoś doszedłem o co chodzi, skonfigurowałem i ustawiłem wszystko w smarty do tego stopnia że stronka chodzi mi na localhoscie bez żadnych błędów. Problem natomiast pojawia się gdy stronke przerzucam na zwykły serwer (stoi na linuxie ale próbowałem też wrzócać na cba.pl i też nie idzie), po wgraniu wszystkiego strona w ogóle się nie wyświetla.. jest pusta biała strona.. nic nie ma.. :| i nie mam pojęcia czemu sie tak dzieje.. kombinowałem juz na rózne sposoby ale nic nie pomaga.. Jak by ktoś z Was miał jednak jakiś pomysł to z góry wielkie dzięki, bo ja już nie mam pomysłów, męcze ten temat już z tydzień i straciłem cierpliwość :/

moje pliki testowe
ex.tpl

1. <head>
  2. <title>Smarty </title>
  3. </head>
  4.  
  5. <body>
  6.  
  7. {$powitanie}
  8.  
  9. {$pozegnanie}
  10. </body>
  11. </html>

ex.php

1. <?php
  2.   require_once('Smarty.class.php');
  3.   $smarty = new Smarty;
  4.    
  5.   $smarty -> assign('powitanie', 'Witaj');
  6.   $smarty -> assign('pozegnanie', 'Dziękujemy za odwiedziny.');
  7.    
  8.   $smarty -> display('ex.tpl');
  9.   ?>
erix
Cytat
po wgraniu wszystkiego strona w ogóle się nie wyświetla.. jest pusta biała strona..

Unix rozróżnia wielkość znaków w nazwach plików. winksmiley.jpg
cyborgftb
erix a mógłbyś coś wiecej podpowiedzieć? mam np. zamienić wszystkie nazwy plików na małe litery? Przejrzałem te pliki i właśnie pisane z dużej litery są tylko te trzy:
- Config_File.class.php
- Smarty.class.php
- Smarty_Compiler.class.php
erix
Ok, ale czy na serwerze są one faktycznie o takiej wielkości znaków zapisane? Windows to nie obchodzi, AA, to to samo, co Aa; na Uniksie już nie.
cojack
Gdyby były inne nazwy plików czyli zmieniona wielkość nazw plików to require_once wykrzaczyło by błędem.
nospor
Cytat
Gdyby były inne nazwy plików czyli zmieniona wielkość nazw plików to require_once wykrzaczyło by błędem.
Chyba ze ma wyłączone wyswietlanie bledow winksmiley.jpg

@erix pliki smartiego są pisane z duzej i są z duzej na dysku.

@cyborgftb wlacz wyswietlanie bledow
http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2
daj to na samym poczatku pliku glownego, czyli tutaj bedzie to chyba ex.php
cojack
Wątpię by miał wyłączone raportowanie błędów. Możesz równie dobrze dodać też po prostu po require_once ... or die ('Nie wczytano pliku'); Najlepiej sprawdź jeszcze czy plik istnieje, file_exists, sprawdź czy serwer to widzi jako plik is_file, sprawdź chmody pliku.
Chyba że smarty mają wyłączone raportowanie błędów lub tłumione za pomocą @, i nie wszystkie pliki z smartów zostały skopiowane. Nie wiem nie znam sie nie używam smartów wolę ITX smile.gif
cyborgftb
Poczytałem wasze uwagi i zmodyfikowałem troche kod. Dla lepszego zobrazowania problemu załączam plik + to co wyświetla mi z tego przeglądarka.. Pliku ex.tpl nie ruszałem, natomiast do ex.php dodałem raportowanie błędów plus dorzuciłem kilka razy echo żeby widzieć dokąd przeglądarka przetwarza kod.. mi to nadal nic nie pomogło i żadnych błędów nadal nie wyrzóciło, ale może Wy na coś teraz szybciej wpadniecie..

CODE

<?php
error_reporting (E_ALL);
ini_set ('display_errors', 1);

require_once('Smarty.class.php');
$smarty = new Smarty;
echo 'test_1
';
$smarty -> assign('powitanie', 'Witaj');
$smarty -> assign('pozegnanie', 'Dziękujemy za odwiedziny.');
echo 'test_2
';

$smarty -> display('ex.tpl');
echo 'test_3';
?>

Przeglądarka tym razem wyświetla mi tylko tyle:

test_1
test_2

Dodatkowo dołączam całe moje drzewo plików, może to coś da.. questionmark.gif

drzewo_1

drzewo_1_a
b4x
chmod 777 na templates_c?
cyborgftb
chmod 775
cyborgftb
bx4 JESTEŚ WIELKI exclamation.gif! Piękne dzięki za pomoc. Działa exclamation.gif!! smile.gif Pozdrawiam

Reszcie oczywiście też dzięki za zaangażowanie i pomoc smile.gif Pozdro!
slewin
Cytat(b4x @ 23.03.2009, 20:34:08 ) *
chmod 777 na templates_c?

chyba powinno się ustawiać na 770 questionmark.gif
b4x
Cytat(slewin @ 23.03.2009, 20:51:44 ) *
chyba powinno się ustawiać na 770 questionmark.gif

Wrzuć sobie na jakiś serwer.

Stwórz katalog np. test

w katalogu wyżej wrzuć test.php a w nim
  1. <?php file_put_contents('test/test.txt', 'test'); ?>
- to zobaczysz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.