Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]skrypt PHP + grafika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zbychu667
Na wstępie witam wszystkich ponieważ jestem tutaj nowy!

Chciałbym was prosić o wyjaśnienie mi "jak to działa". Juz piszę o co chodzi:

Zrobiłem sam grafikę i chciałbym dodać do niej samo aktualizujące się dane. trochę czytałem na ten temat i dowiedziałem się,że potrzebny mi do tego jest skrypt PHP. Ta grafika to sygnatura (podpis) na pewnym forum.
Mianowicie chciałbym aby w grafice zrobionej przeze mnie wyświetlone zostało:

1. adres IP osoby, która widzi grafikę
2. nazwa przeglądarki z której korzysta oglądający grafikę
3. aktualna godzina i data
4. ilość postów napisanych przeze mnie na tamtym forum
5. ilość "pochwał" jakie otrzymałem od innych urzytkowników za pomoc
6. liczba wyświetleń tej grafiki

Teraz moje pytania i prośby dotyczące w/w opisu:

1. Czy odpowiedzialny za to będzie skrypt PHP , czy ja źle wyczytałem w internecie?
2. Jak później połączyć skrypt z grafiką zrobiona przeze mnie?
3. I ostatnie czyli najważniejsze: czy ktoś mógłby napisać dla mnie taki skrypt a później wyjaśnić co i jak?? Ja przyznam
się, że jestem kompletnie zielony w tym temacie, ale od niedawna zainteresowałem się takimi rzeczami i bardzo
chciałbym się dowiedzieć czegoś na ten temat.

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie tym tematem.

Pozdrawiam
ikssde
Musisz napisać skrypt korzystający np. z GD lub jakiejś innej biblioteki do obsługi grafiki w PHP, w której wygenerujesz treść, a następnie umieścisz ją na obrazku. Później tam gdzie chcesz go wywołać podajesz po prostu adres do swojego skryptu.

Obsługa grafiki w PHP
zbychu667
Dla mnie to czarna magia niestety sad.gif Dlatego chciałbym żeby ktoś był tak dobry i napisał taki skrypt a później wyjaśnił mi krok po kroku co do czego i z czym smile.gif wiem, że to nie łatwe zadanie dlatego zwracam się do profesjonalistów. Z tego co czytałem w internecie na ten temat to nie wiele rozumiem a komuś kto jest obeznany w temacie chyba nie powinno sprawić większego kłopotu objaśnienie jak to działa i na jakiej zasadzie. Ja jestem na poziomie 0 i chcę się nauczyć a wiadomo, że człowiek lepiej to potrafi wytłumaczyć niż wszystkie poradniki w internecie i książki w księgarni.
ikssde
Skoro tak mówisz to proszę bardzo, dam Ci trochę kodu, a resztę będziesz musiał zrobić sam, oczywiście później chce zobaczyć co Ci wyszło smile.gif Jak będziesz pracował, to z chęcią Ci pomogę, sam wiem jak ciężko jest zacząć.

Kod
       <?php

$time = 'Dzisiaj jest : '.date('j F Y H:i');
       $ip = 'Twoje ip to : '.$_SERVER['REMOTE_ADDR'];
       $app = 'Korzystasz z przegladarki : '.substr($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 0, 12);

$image = imagecreatefromjpeg('obrazek.jpg');  // lapiemy plik z grafika
       $color = imagecolorallocate($image, 0, 0, 0);  // ustawiamy kolor

// uchwyt obrazka, rozmiar czcionki, kąt nachylenia, x, y, kolor, plik czcionki, tekst

imagefttext($image, 16, 0, 10, 25, $color, 'font.ttf', $time); // piszemy cos na obrazku
       imagefttext($image, 16, 0, 10, 65, $color, 'font.ttf', $ip); // piszemy cos na obrazku
       imagefttext($image, 16, 0, 10, 105, $color, 'font.ttf', $app); // piszemy cos na obrazku

header('Content-Type: image/jpeg'); // mowimy przegladarce ze dostanie grafike
       imagejpeg($image);  // wyrzucamy obrazek
       imagedestroy($image);

?>

A w wyniku działania Naszego skryptu otrzymamy coś takiego : klik
Jeśli nadal coś jest nie jasne to pytaj śmiało smile.gif

@edit
Dodałem zapisywanie ilości wyświetleń, ale to dam Ci później smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.