Chciałem spróbować się z przesuwaniem coś jak mapy. Co prawda nie robię tego na obrazkach a na divach, ale to taka Pomysł mój polega na tym, że
- na początku jest siatka divów np 8x8 czyli taka szachownica
- przesuwając sobie te divy sprawdzam które miejsce jest do uzupełnienia
- w to miejsce przesuwam divy z drugiego końca (czyli przesuwam w prawo - trzeba uzupełnić z lewej strony, to biorę tyle ile trzeba z prawej i przesuwam na lewo)
wszystko działa, w miarę poprawnie, bo mam problem z wyznaczeniem granicy i czasami zostają dziury
- stworzyłem sobie obiekt przechowujący 4 granice - lewo,góra, prawo, dół, na początku łatwo się ustawia i jest to jasne
- podczas przesuwania próbuję wyznaczyć czy granica została przekroczona, mam do dyspozycji
1)TOP i LEFT - diva, którego się przesuwa
2)bieżące wartości max i min TOP i LEFT dla divów-kafelków
3)rozmiar diva-kafelka (dla ułatwienia jest to kwadrat)
na początku jest tak
1) 0,0
2)max(dla 8x8) 1400,1400 min 0,0
3)200
przesuwam sobie diva i muszę wiedzieć kiedy uzupełniać - próbowałem wielu rzeczy, ale zawsze (raz wcześniej raz później) pojawiał się problem pustej przestrzeni przy uzupełnianiu
to jest bardziej problem algorytmu niż JS, ale już nie wiem jak to zrobić - może ktoś robił, lub wie jak takie cos zrobić - bo mi się pomysły kończą
------------------------------------------------------------Rozszerzenie tematu
jako, że do tej pory nie znalazłem rozwiazania, a siedzę nad tym już sporo czasu to pozwolę sobie rozszerzyć opis - moż eto coś pomoże
układ:
<div ramka overflow hidden>
<div przesuwak większy od rodzica>
<obrazki - ja mam divy - chyba zawsze są to kwadraty dlatego i ja mam divy kwadratowe akurat zielone (jak ja w tym temacie)>
</div>
</div>
Mój pomysł polega na tym, że mając np szachownice o rozmiarach np 8x8 przy przesuwaniu gdy wykrywam, że <div przesuwak> przesunął się tak bardzo że widać już jakiś jego bok - przesuwam divy z przeciwnej strony na wolne miejsce
co mniej więcej graficznie wygląda nastepująco (mam nadziej, ze to coś rozjaśni sytuację)
http://www.fototube.pl/pictures/przesuwaniepoeloezenie.jpeg
lub
http://s3.zapodaj.net/58753971.jpg.html