Oto kolejny epizod mojego szarego i nieudanego tworzenia cms...
<?php $ilosc = $_SESSION['dodaj_ile']; if($ilosc >= '6'){ exit; } exit; } echo '<form action="dodaj.php?a=go" method="post"><table border="0"><tr bgcolor="grey"><td><b>L.p</td><td><b>TYTUL</td><td><b>AUTOR</td> <td><b>OPIS KR</td><td><b>OPIS</td><td><b>TREŚĆ</td></tr>'; $l = 1; while($l <= $ilosc){ echo '<tr><td valign="top" bgcolor="grey"><b>'.$l.'</td><td bgcolor="silver" valign="top"><input type="text" size="20" name="tytul'.$l.'" /> </td><td bgcolor="silver" valign="top"><input type="text" size="30" name="autor'.$l.'" /></td><td bgcolor="silver" valign="top"> <textarea cols="20" rows="3" name="opis_kr'.$l.'" /></textarea> </td><td bgcolor="silver" valign="top"><textarea name="opis'.$l.'" cols="20" rows="5"></textarea></td><td bgcolor="silver" valign="top"> <textarea name="tresc'.$l.'" cols="30" rows="10"> </textarea></td></tr>'; $l++; } echo '<tr><td colspan="3" align="right"><input type="submit" value="DALEJ >>>"></td></tr></table></form>'; } //PRZYGOTOWANIE $l = 1; $zapytanie_cz1 = "INSERT INTO wiersze (tytul, autor, opis_kr, opis, tresc) values "; while($l <= $ilosc){ $zapytanie = $zapytanie_cz1."('".$_POST['tytul'.$l]."', '".$_POST['autor'.$l]."', '".$_POST['opis_kr'.$l]."', '".$_POST['opis'.$l]."', '".$_POST['tresc'.$l]."')"; if(!$wynik){ } else { $zapytanie = 'SELECT * FROM cytaty WHERE cytatid='.$l; } $l++; } } ?>
W powyższym skrypcie powinno się dodawać jakieś tam informacje do bazy. Niestety jak coś dodaję to wyswietlaja mi sie nieziemskie znaczki... Od razu zaznaczę że kodowanie miałem już ustawione w bazie, tabelce i wgl we wszystkim na unciode utf. Dodatkowo dodałem sobie mysql_query ('SET NAMES utf-8');
mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf-8_unicode_ci'); no ale niestety również te znaczki sie nie pojawiają. Ale gdy zmieniam to co wyżej na:
mysql_query ('SET NAMES utf8'); //TO TUTAJ
mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci'); //TO TUTAJ to do bazy skrypt dodaje puste pola. Nie wiem dlaczego.
Pomóżcie!!!