Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Własny cms nieosiągalny!? Polskie znaki.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Witam!

Oto kolejny epizod mojego szarego i nieudanego tworzenia cms...
  1. <?php
  2. $ilosc = $_SESSION['dodaj_ile'];
  3.  
  4. if(!isset($_GET['a'])){
  5.    
  6.    if($ilosc >= '6'){
  7.       echo 'ZA DUŻO! MAKSYMALNIE 5 PÓL!';
  8.      exit;
  9.    }
  10.    if($ilosc == '0' && empty($ilosc)){
  11.        echo 'WPISZ ILOSC DODAWANIA';
  12.      exit;
  13.    }
  14.    
  15.    echo '<form action="dodaj.php?a=go" method="post"><table border="0"><tr bgcolor="grey"><td><b>L.p</td><td><b>TYTUL</td><td><b>AUTOR</td>
  16.    <td><b>OPIS KR</td><td><b>OPIS</td><td><b>TREŚĆ</td></tr>';
  17.    $l = 1;
  18.    while($l <= $ilosc){
  19.    echo '<tr><td valign="top" bgcolor="grey"><b>'.$l.'</td><td bgcolor="silver" valign="top"><input type="text" size="20" name="tytul'.$l.'" />
  20.    </td><td bgcolor="silver" valign="top"><input type="text" size="30" name="autor'.$l.'" /></td><td bgcolor="silver" valign="top">
  21.    <textarea cols="20" rows="3" name="opis_kr'.$l.'" /></textarea>
  22.    </td><td bgcolor="silver" valign="top"><textarea name="opis'.$l.'" cols="20" rows="5"></textarea></td><td  bgcolor="silver" valign="top">
  23.    <textarea name="tresc'.$l.'" cols="30" rows="10">
  24.    </textarea></td></tr>';
  25.    $l++;
  26.    }
  27.    echo '<tr><td colspan="3" align="right"><input type="submit" value="DALEJ >>>"></td></tr></table></form>';
  28. }
  29. elseif(isset($_GET['a'])){
  30.    
  31.    //PRZYGOTOWANIE
  32.    $l = 1;
  33.    $db = mysql_connect('localhost', 'root', 'admin');
  34.    mysql_select_db('mateuszkow');
  35.    
  36.    $zapytanie_cz1 = "INSERT INTO wiersze (tytul, autor, opis_kr, opis, tresc) values ";
  37.    
  38.    echo '<table border="0"><tr bgcolor="silver"><td><b>L.p</td><td><b>POWODZENIE</td></tr>';
  39.    
  40.    while($l <= $ilosc){
  41.        $zapytanie = $zapytanie_cz1."('".$_POST['tytul'.$l]."', '".$_POST['autor'.$l]."', '".$_POST['opis_kr'.$l]."', '".$_POST['opis'.$l]."', '".$_POST['tresc'.$l]."')";
  42.        mysql_query ('SET NAMES utf-8'); //TO TUTAJ
  43.        mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf-8_unicode_ci'); //TO TUTAJ
  44.        @$wynik = mysql_query($zapytanie, $db);
  45.        if(!$wynik){
  46.            echo '<tr><td bgcolor="silver"><b>'.$l.'</td><td bgcolor="red">NIE</td></tr>';
  47.        }
  48.        else {
  49.            $zapytanie = 'SELECT * FROM cytaty WHERE cytatid='.$l;
  50.            $wynik = mysql_query($zapytanie);
  51.            $tablica = mysql_fetch_assoc($wynik);
  52.            echo '<tr><td bgcolor="silver"><b>'.$l.'</td><td bgcolor="green">TAK</td></tr>';
  53.        }
  54.        $l++;
  55.    }
  56.    
  57. }
  58.  
  59. ?>

W powyższym skrypcie powinno się dodawać jakieś tam informacje do bazy. Niestety jak coś dodaję to wyswietlaja mi sie nieziemskie znaczki... Od razu zaznaczę że kodowanie miałem już ustawione w bazie, tabelce i wgl we wszystkim na unciode utf. Dodatkowo dodałem sobie mysql_query ('SET NAMES utf-8');
mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf-8_unicode_ci'); no ale niestety również te znaczki sie nie pojawiają. Ale gdy zmieniam to co wyżej na:
mysql_query ('SET NAMES utf8'); //TO TUTAJ
mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci'); //TO TUTAJ to do bazy skrypt dodaje puste pola. Nie wiem dlaczego.

Pomóżcie!!!
Lion_87
A kodowanie strony/pliku ?
thomson89
jak juz wspomniałem: wszedzie utf-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.