Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zliczanie kolejności kliknięć
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krisu
Mam formularz, którzy posiada 8 submitów

1. <form method="post">
  2. <input name="1" type="submit" value="1">
  3. <input name="2" type="submit" value="2">
  4. <input name="3" type="submit" value="3">
  5. <input name="4" type="submit" value="4">
  6. <input name="5" type="submit" value="5">
  7. <input name="6" type="submit" value="6">
  8. <input name="7" type="submit" value="7">
  9. <input name="8" type="submit" value="8">
  10. </form>

Potrzebuję napisać program, który będzie zliczał kolejność kliknięc na zasadzie:
Jeżeli kliknę za pierwszym razem w przycisk 5, to zapisze wartość przycisku do zmiennej tablicowej.

Przykład:
  1. <?php
  2. $alfa[1] = 5;
  3. ?>

analogiczne działanie dla pozostałych przypadków (aż do 8). Na sam koniec, kiedy już 8 sytuacji zostanie wykorzystanych, niech licznik się zeruje i wszystko dzieje się od nowa.

Jednak nie mam pomysłu jak to zrobić. Proszę jedynie o jakieś wskazówki dot. algorytmu, z resztą powinienem sobie poradzić.
Spawnm
ale czemu submit zamiast button ?
w js daj aby getElementById pobierał wartość , wartość do tablicy i zmienna ile++
jeśli ile==8 zerujesz
całość dodatkowo w funkcję klik i w inputach onclick=klik(id)
//a jeśli to ma być w php to potem tablicę wysłać ajaxem do php aby to zapisało czy co tam chcesz zrobić smile.gif

or

co klik wysyłasz zmienną do php i w js zwiększasz ile ale wtedy nie ma mowy o zerowaniu itp choć to zależy od reszty kodu...
Krisu
Submit, lub button, to i tek bez znaczenia, gdyż ten algorytm muszę przełożyć na Action Script, ale nie pisałem o tym, gdyż to forum się tym nie zajmuje :] Dlatego też próbowałem to pisać w php, z przekierowaniami z przekazywaniem zmiennych typu GET.

W JS to ładnie i prosto wygląda smile.gif
Spawnm
może na plikach czy z db , w plikach nowy klik do nowej lini a potem file() czy jest 8 lini, tak ? czyścimy plik i od nowa.
w db to samo ale zliczamy ile id .
Krisu
Ten pomysł z plikiem jest chyba całkiem dobry, tylko nie wiem czy wykonalny w AS smile.gif ale to się sprawdzi.

Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.