Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie z mysql według najwyższego numru
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RubiX
Witam
Mam taki problem, otóż w bazie danych mam tabele a w niej
id(int) | pole(int) | nrpola(text) |

I teraz jak np dodaje wpis to w pole jest liczba 1 lub 0, jak jest 0 to znaczy że nie ma nrpola a jak jest1 to znaczy że nr pola został przypisany.
Nr pola jest przypisywany według kolejności np 1/04/2009 (1 - nrpola / 04 - numer miesiąca / 2009 rok)no i jak dodaje nowe pole to pobiera mi się ostatni numer pola (nrpola) [ORDER BY nrpola DESC] jednak jak mam np już 11/04/2009 to pobiera mi nr pola 10 i znowu dodaje nr 10/04/20009 przez co nrpola się powtarza w 2 rekordach.

Chyba dzieję sie tak bo nrpola to TEXT a nie int no ale muszęmieć te kreski łamane / oddzielające nr od miesiaca i roku.
Czy da się jakoś pobrać pobrać z sqla tak aby było tylko według ostatniego nr pola ?
nospor
Cytat
I teraz jak np dodaje wpis to w pole jest liczba 1 lub 0, jak jest 0 to znaczy że nie ma nrpola a jak jest1 to znaczy że nr pola został przypisany.
A po co te pole "pole"? Przeciez jak nrpola bedzie wypelnione to bedziesz wiedzial czy jest czy nie smile.gif

No ale do rzeczy. Mozesz oczywiscie pobrac z tekstu te cyfre, zrzutowac na liczbe i pobrac wowczas najwiekszą, ale po co ? Dodaj pole pomocnicze, ktore bedzie zawierało tylko tę liczbe i po sprawie.
tanwel_programmer
Ja bym na twoim miejscu zrobił sobie trzy sortowania. Jak wiadomo w twoim programie mogą być różne dni, miesiące i lata. Najpierw bym podzielił datę na trzy warianty:
Kod
list($dzien,$miesiac,$rok)split("/",$Data);

Następnie zrobił bym trzy pętle które po koleji sortowały by lata, miesiące i na końcu dni.
Oczywiście wszystko w tablicach.
RubiX
Ok tzn te pola to dla przykładu dałem normalnie mam ich więcej smile.gif Wykorzystałem pomysł nospora w nrpola mam nr faktury i pobieram tylko z pola data date platnosci i w efekcie wyszło mi nr/rok
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.