Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Include zamiast <iframe>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
specialboy
Otóż mam następujący problem.

Posiadam skrypt PHP, który jak autor podaje przystosowany jest pod ramki html pod <iframe>. Posiadam stronkę na bazie php i nie chce stosować na niej ramek z suwakami. Chciałbym skompilować cały ten skrypt na danej stronie w php używając funkcji include.

W skrypcie używane są różne icludery do katalogów wewnątrz skryptu tj. np.: w katalogu "inc" tego skryptu jest kilka plików które includują za pomocą do:
(przykład)
  1. <?php
  2. include "./settings/settings.inc.php";
  3. ?>

- każdy includer ma "kropke" przed katalogiem

I tak; stosuje mały trik:

1. <?php
  2. $directorypath = "sites/in_trucks";
  3. include_once "$directorypath/inc/session.inc.php";
  4. include_once "$directorypath/inc/makepage.inc.php";
  5.  
  6. itd....
  7. ?>

Cały skrypt pojawia się z błędami, ponieważ w pliku session.inc.php w katalogu "inc" zachodzi następne includowanie do innych plików np.:
  1. <?php
  2. include "./settings/settings.inc.php";
  3. ?>

Stosując dalej mój skrypt pokazany wyżej skrypt wysypuje się dalej ponieważ inne pliki nie mają poprawnej ścieżki.

Cały skrypt opiera się też na obsłudze (zapis, odczyt) z plików tekstowych.

I moje pytanko co zrobić aby zastąpić <iframe>?
Jak obsłużyć ten skrypt poprzez include, który ma również odczytywać katalogi wewnątrz skryptu i ścieżki do plików już includowanych...

Proszę o pomoc, dziękuje...
erix
Cytat
Stosując dalej mój skrypt pokazany wyżej skrypt wysypuje się dalej ponieważ inne pliki nie mają poprawnej ścieżki.

Przed samym dołączeniem pliku użyj chdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na katalog macierzysty dołączanego skryptu.
specialboy
a moze jakas podpowiedz w tej sprawie? winksmiley.jpg
jak powiazac to z include jak jest np. tutaj:
  1. <?php
  2. $directorypath = "sites/in_trucks";
  3. include_once "$directorypath/inc/session.inc.php";
  4. include_once "$directorypath/inc/makepage.inc.php";
  5.  
  6. itd....
  7. ?>

dzieki
erix
Chyba chodzi o $directorypath dla chdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Wtedy skrypt działa "sam w sobie"; pokombinuj, to zobaczysz. winksmiley.jpg

Aha, po użyciu chdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie dodawaj już $directorypath do ścieżki.
specialboy
pokombinowalem i winksmiley.jpg

pomoglo winksmiley.jpg

kod dla innych jak includowac plik danego skryptu, skryptu ktory dziala na <iframe> posiadajac w sobie dalsze katalogi wykonywane:

1. <?php
  2.  
  3. chdir('script');
  4. $katalog = getcwd();
  5. include ("$katalog/index.php");
  6.  
  7. ?>
erix
Ajj, nie przeczytałeś uważnie:

1. <?php
  2. chdir('script');
  3. $katalog = getcwd();
  4. include ("$katalog/index.php");
  5. ?>

=
  1. <?php
  2. chdir('script');
  3. include ("index.php");
  4. ?>
specialboy
stosujac tak jak podales, skrypt wywala bledy, nie wiem czemu ale stosujac moje rozwiazanie skrypt dziala...

ale jeszcze raz dzieki za pomoc winksmiley.jpg

pozdrawiam i wesolych swiat!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.