Witam,
Zamieszczam ten wątek ku przestrodze i ku pamięci (gdzieś w internecie zostanie). Być może już był ten temat przerabiany, ja nie znalazłem, więc piszę.
Uwaga na aplikacje operujące na różnych subdomenach, dla każdej subdomeny ładujące osobną sesję i dane w tejże sesji (jeden skrypt, różnie ustanawiający sesję w zależności od subdomeny z jakiej został wywołany). Sprawa rozbija się o chęć istnienia strony głównej, zbudowanej na tej samej zasadzie (również jako pod-aplikacja), zbiorczo informującej o różnych aplikacjach pod różnymi subdomenami.
Otóż IE (5,6,7, nie wiem jak 8) ma wyraźne problemy z poprawnym zinterpretowaniem subdomen. Jeśli taka strona zbiorcza, informacyjna, znajdzie się w domenie głównej (domena.pl), to po kliknięciu linku na takiej stronie przekierowującego do subdomeny (sub.domena.pl), IE nie wykryje zmiany domeny! A nawet jeśli wykryje, to i tak będą straszne artefakty w sesji. I nie ma to nic wspólnego ze zmienną $_SERVER['HOST_NAME'] - ta jest zwracana poprawnie. Jeśli subdomena zostanie wywołana bezpośrednio (bez przechodzenia przez stronę-matkę) wszystko jest ok. Poprzedzenie domeny przez "www" nic nie daje.
Jedyna szybka łata - przekierowanie (na poziomie serwera, nie skryptu, wystarcza htaccess) bezpośrednich wywołań domena.pl na glowna.domena.pl i tam przedstawiać linki do kolejnych subdomen. Jeśli IE nie dostanie sesji na głównej domenie domena.pl, jako główną domenę traktuje glowna.domena.pl i dlatego rozróżnia cookie'sy poszczególnych pod-aplikacji (glowna.domena.pl, sub.domena.pl, sub2.domena.pl,...).
Chyba, że się mylę, bo ktoś wie, co może być zwalone? Wszelkie informacje docenione ;-).
Pozdrawiam