Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod rewrite - tworzenie subdomen z katalogow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ErniX
Witam.

Robie strone i mam ciezki przypadek z mod rewrite mianowicie chodzi mi o to aby otrzymac z danego katalogu subdomene smile.gif

Przyklad:

domena.pl/profile/uzytkownik1/ (-> chcialbym uzyskac ->) uzytkownik1.domena.pl

Korzystalem z tego: http://www.forum.optymalizacja.com/lofiver...php/t20714.html

Lecz po 2 godzinnym walczeniu z tym poddalem sie i postanowilem napisac.

Z gory dziekuje za pomoc.
erix
Przeszukaj sobie tematy o rewrite z ostatnich kilku dni na tym forum. Było dosłownie to samo.
1010
A nie lepiej po prostu wyciągnąć sobie w index tą wartość z $_SERVER?
erix
A po co męczyć dodatkowo PHP, skoro może wykorzystać do tego celu mechanizmy serwera?
1010
Być może moja propozycja nie jest dobra. Po prostu wiem że kiedyś tak robiłem i nie było z tym większego problemu. Ale było to dawno jak jeszcze o czymś takim jak htaccess nie słyszałem.

Pozdro
ErniX
Niestety poszukiwania zakonczyly sie niepowodzeniem sad.gif Moglby mi ktos kto ma wieksze pojecie ode mnie o mod rewrite napisac taka regule?

napisze to wyrazniej (przyklad)

index.php w glownym folderze na serwerku

baza/uzytkownik1 - kazdy uzytkownik ma swoj folder w ktorym jest index.php (jego strona)

i nie chcial bym skracac tego do postaci domena.pl/uzytkownik1 (chociaz moglo by tak byc) estetycznej jest zrobic to jako subdomene -> uzytkownik1.domena.pl cos podobnego jak na wrzucie jest smile.gif

Jezeli nie da rady to trudno smile.gif
ErniX
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^(www\.)?adres.com
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?([^.]+)\.adres.com
RewriteRule ^(.*)$ /baza/%2/index.php

mam cos takiego i mi nie chodzi jak wpisuje www.costam.adres.com to wyskakuje mi ze strona nie istnieje.

testuje na darmowym hostingu wiec moze dlatego? a moze cos zle zrobilem z kodem?
erix
A masz wildcarda na domenie?
ErniX
Mam testowe konto na ugu.pl aby dopracowac serwis i ewntualnie naniesc poprawki pozniej wykupie domene i serwer. Nie wiem co to jest wildcard ale w tym watku jest mowa o wpisaniu w panelu Domeny Zewsetrezne (DSN) czegos takiego -> *.mojadomena.com

Znacie jakis darmowy hosting do testowania? Z obsluga wszystkich funkcji .htaccess? Bo ugu.pl nie napisalo o tym wprost tylko pozniej wyskakuje komunikat w fazie produkcyjnej strony ze (np. plik .htaccess zawiera jakies tam niedozwolone komendy np: Options +FollowSymlinks)
dadexix
musisz to w panelu gdzie zarejestrujesz domene zrobić... nie wiem w sumie czy wszyscy do udostępniają, ale jak chcesz sobie testować - afraid.org bd dobre;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.