Googlam i googlam i wygooglać nie mogę - może wy mi trochę pomożecie

Próbuję zrobić formularz rejestracyjny, który umożliwi użytkownikowi wrzucenie swojej fotki dociętej dynamnicznie przez skryp JSowy.
Miałoby to wyglądać mniej więcej tak:
1. Użytkownik wypełnia dane przy rejestracji, na dole przy pozycji Zdjęcie jest „Przeglądaj…”
2. Użytkownik wybiera plik, który jest walidowany (rozmiar, rozszerzenie, itp.).
3. Jeśli plik przeszedł pomyślnie walidację to jest otwierany w popupie (za pomocą JS wycięcie kawałka fotki).
4. Użytkownik kończy wycięcie klikając OK na popupie.
5. Popup jest zamykany, wycięty kawałek fotki jest wklejany na formularz rejestracyjny.
6. Pod formularzem rejestracji jest przycisk „Zarejestruj”, którego kliknięcie powoduje zapis danych do bazy i pliku na dysk.
Mam odpowiedniego JSa, mam walidację pliku, mam formularz rejestracyjny ale nie potrafię tego wszystkiego pożenić

Pytanie 1: Jak przeprowadzić walidację pliku przed walidacją całości formularza rejestracyjnego - formularz w formularzu?
Pytanie 2: Jak przekazać wybrane zdjęcie do popupa?
Pytanie 3: Jak przekazać wycięty kawałek fotki do formularza rejestracyjnego i jak go "odświeżyć" żeby ten wycięty kawałek był widoczny na formularzy rejestracyjnym?
Jeśli jesteście w stanie odpowiedzieć na któreś z tych pytań to baaaardzo proszę o pomoc.
Z góry dzięki!