Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Blokada znaku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xSlash
Mam w formulazu

1. <?php
  2. <input type="text">
  3. ?>

Co i gdzie mam dopisac zeby w to pote ("text") nie mozna bylo wpisac danego znaku (W tym przypadku akurat baru (|))?
blooregard
Takie rzeczy tylko w JavaScript smile.gif
xSlash
Cytat(blooregard @ 21.04.2009, 19:51:27 ) *
Takie rzeczy tylko w JavaScript smile.gif

Dzieki, pomogles... Jeszcze jakies propozycje moze? A jak TYLKO JavaS to jaki ten script ?
blooregard
W reakcji na zdarzenie naciśnięcia klawisza sprawdzasz kod przesłanego znaku i jeśli jest niepożądany, nie wyświetlasz go.

Teraz lepiej?
xSlash
Cytat(blooregard @ 21.04.2009, 19:55:58 ) *
Teraz lepiej?

Kolego nie zrozum zle mojej wczesniejszej wypowiedzi... Zalezy mi na kazdym poscie i kazdej pomocy... Moze jasniej... Nie znam podstaw podstaw, ktore są podstawami podstaw podstawy jesli chodzi o JaveS  sadsmiley02.gif
piotrooo89
a może tak:

1. <input type="text" onkeyup="this.value=this.value.replace(/\|/, '');" />

zwykłe replace styka.
piotrooo89
Cytat(guitarnet.pl @ 21.04.2009, 20:11:00 ) *
i teraz wystarczy wylaczyc obluge JS i juz znak laduje w miejscu gdzie go nie powinno byc...

w takim razie napisz jak zrobisz to dynamicznie po stronie przeglądarki (mówię o przeglądarce).
piotrooo89
Cytat(guitarnet.pl @ 21.04.2009, 20:20:09 ) *
ja preferuje podejscie rodem z JQuery

a jQuery to co jak nie framework JS.

Cytat(guitarnet.pl @ 21.04.2009, 20:20:09 ) *
moj post byl skierowana do xSlasha zeby zwrocic uwage na potrzebe walidacji po stronie PHP, a wlasciwie glownie po stronie PHP

oczywiście że lepiej po stronie PHP. a najlepiej to tu i tu. bo już myślałem że się czepiasz winksmiley.jpg
xSlash
Cytat(piotrooo89 @ 21.04.2009, 20:22:46 ) *
już myślałem że się czepiasz winksmiley.jpg

Piotro rzadzisz! haha.gif Jednakze niedziała chyba "onkeyup="this.value=this.value.replace(/\|/, '');" w formularzach bo wyskakuje blad w linijce w ktorej jest tylko i wyłacznie "</form>"
piotrooo89
jaki błąd? coś więcej, mi to ładnie zdaje egzamin.
xSlash
Cytat(piotrooo89 @ 21.04.2009, 20:31:53 ) *
jaki błąd?

Cytat
Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in /old/ad3s1f/virtual/xxx.pl/t/xxxx/www/stronki/l_91.php on line 12

Dodaje cała "line 12":

1. <?php
  2.         </form>);
  3. ?>

Apostrofa, zamkniecie nawiasu i srednik to od zakonczenia echa...
piotrooo89
to jest błąd php. pokaż linijki wcześniej, tam jest błąd chyba coś nie zamknięte.
xSlash
  1. <?php
  2. echo('<form action="" method="POST">        <table style="margin-top:150px">
  3.            <tr><td class="tekst" style="text-align:right;">Od:   </td><td>'.$nick.'</td></tr>
  4.            <tr><td class="tekst" style="text-align:right;">Do:   </td><td><input type="text" class="wiadomosciText" name="odbiorca"></td></tr>
  5.            <tr><td class="tekst">Tresc:</td><td><input type="text" class="tresc" name="tresc" onkeyup="this.value=this.value.replace(|, '');"></td></tr>
  6.         </table>
  7.            <input type="submit" class="buttonWyslij" name="ok" value="">
  8.         </form>');
  9. ?>
piotrooo89
  1. <?php
  2. echo '<form action="" method="POST">        <table style="margin-top:150px">
  3.           <tr><td class="tekst" style="text-align:right;">Od:   </td><td>'.$nick.'</td></tr>
  4.           <tr><td class="tekst" style="text-align:right;">Do:   </td><td><input type="text" class="wiadomosciText" name="odbiorca"></td></tr>
  5.           <tr><td class="tekst">Tresc:</td><td><input type="text" class="tresc" name="tresc" onkeyup="this.value=this.value.replace(/|/, '');"></td></tr>
  6.        </table>
  7.           <input type="submit" class="buttonWyslij" name="ok" value="">
  8.        </form>';
  9. ?>

musisz escapować znaki specjalne \'.
xSlash
Piotro... Jak chyba zawsze biggrin.gif Dzieki  aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.