Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] kodowanie linka mailto:
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kleszczoscisk
Witam

Jak poprawnie wyświetlić poskie znaki w odnośniku do emaila:
  1. <?
  2. $tresc = 'subject=Zażółć&body=Witam%0AZażółć gęślą jaźń.';
  3. echo '<a href="mailto:email@poczta.pl?'.iconv("ISO-8859-2", "windows-1251", $tresc).'">zapytaj</a>';
  4. ?>

Czy jedyne wyjście to zamienić ogonki na ich odpowiedniki bezogonkowe i wysyłać mejle "po polskiemu" ?

Edit : link jest na stronie kodowanej w iso-8859-2
thekoks
zmień kodowanie na utf-8 powinno działać winksmiley.jpg
kleszczoscisk
Zmieniałem, próbowałem UTF-8 i innych, ASCII też, w obie strony - bez rezultatu. Albo krzaczory albo połyka znaki.
v1t4n
Urlencode zamieni ci krzaki na czytelne we wszystkich klientach poczty. Wystarczy tylko pozniej zamienic "+" na " ".
  1. <?php
  2. $sub = "Zażółć";
  3. $body = "Witam\nZażółć gęślą jaźń.";
  4. echo '<a href="mailto:email@poczta.pl?subject='.str_replace("+", " ", urlencode($sub)).'&body='.str_replace("+", " ", urlencode($body)).'">zapytaj</a>';
  5. ?>
kleszczoscisk
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie działa...
  1. <?
  2. $sub = "ąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ";
  3. $body = "Hi\nąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ";
  4. echo '<a href="mailto:email@poczta.pl?subject='.str_replace("+", " ", urlencode($sub)).'&body='.str_replace("+", " ", urlencode($body)).'">zapytaj</a>';
  5. ?>

Rezultat: Hi
?ćęłńó?ĽżˇĆĘŁŃÓ|?Ż

Nawet iconv("iso-8859-2", "ASCII//TRANSLIT", $xtext); nie daje rady, jakiś jeden znak, chyba ł wyskakuje skrzaczone..
lnn
wstaw se za ą-±

wogole to polecam: http://www.webdesign.horyzont.net/atelier/ISO_8859-2.html
(2 kolumna tabeli)
v1t4n
Ja zapisałem plik w ANSI i przy uzyciu tej funkcji dziala - nie wazne jakie jest kodowanie w metatagach
kleszczoscisk
Dzięki serdeczne, rzeczywiście działa. Otworzyłem w Notepad++ przekonwertowałem na ANSI i działa. Wcześniej plik był edytowany w keD i kodowany w iso-8859-2.
edit: ... za wyjątkiem danych pobranych z MySQL, z tabeli kodowanej w utf-8 a wyciąganych z poleceniem set names 'latin2' smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.