Mam skrypt ktory wysyła do administratora maila jezeli wystąpi błąd na serwerze dla przykładu błąd 404
Oto czesc skrytpu:
<?php function email_admin($error_no, $error_output, $full_date, $full_time, $request_page) { $to = "Administrator <jakisadres[malpa]gmail.com>"; $subject = "Problem z Apache"; $body = "<html>"; $body .= "<head>"; $body .= "<title>Błąd na serwerze Apache</title>"; $body .= "</head>"; $body .= "<body>"; $body .= "Błąd wystąpił w dniu <b>".$full_date."</b> o godzinie".$full_time."</b><br>"; $body .= "Był to błąd o numerze <b>".$error_no."</b><br>"; $body .= "Strona która spowodowała wygenerowanie błędu: <b>".$request_page."</b><br>"; $body .= "Użytkownikowi został wyświetlony następujący komunikat:".$error_output; $body .= "</body>"; $body .= "</html>"; $headers = "MIME-Version: 1.0r\n"; $headers .= "Content-type: text/html; charset=utf-8r\n"; $headers .= "From: Serwer Apache <jakisadres[malpa]gmail.com>r\n"; $headers .= "CC: jakisadres[malpa]gmail.comr\n"; } $full_date = $date['weekday'].", ".$date['month']." ".$date['mday'].", ".$date['year']; $full_time = $date['hours'].":".$date['minutes'].":".$date['seconds'].":".$date['year']; $error_no = $_SERVER['QUERY_STRING']; $request_page = $SERVER['REQUEST_URI']; switch ($error_no) { case 400: $error_output = "<h1>Strona błędu - "Błędne żądanie " (Kod błędu: 400)</h1>"; $error_output .= "Przeglądarka przesłała błędne żądanie.<br>"; $error_output .= "<a href=\"mailto:sysadmin@localhost.com\">Skontaktuj sie z administratorem systemu"; $error_output .= " jeśli uważasz ze ten błąd nie powinien mieć miejsca"; email_admin($error_no, $error_output, $full_date, $full_time, $request_page); break; ?>
Teraz pytanie:
Czy adres mailowy zdefiniowany w pliku php.ini ma cokolwiek wspolnego z tym adresem mail ktory jest wpisany tutaj jako adres nadawcy maila ?
No i druga sprawa czy widzi tutaj ktos jakis błąd bo funkcja mail generuje mi błąd w tej linijce :
<?php ?>
Czyli poprostu wyswietla mi sie błąd
Cytat
error
Moim zdaniem wszystko wyglada prawidlowo tylko nie wiem jak to jest z tymi adresami mail, czy wszystkie adresy To:, From: i Cc mogą być takie same ? Bo w skrypcie mam taki sam adres we wszystkich polach.....