Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] błąd pliku, połączenia z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Marcopl2
 Witam was serdecznie
Mam problem ze skryptem ogłoszeń, otóz nie można połączyć się z bazą danych, a wpisuje wszystko dobrze.. błąd jest gdzieś w kodzie php.. głowie się i głowie 
dokładnie wyskakuje taki błąd:
Połączenie z bazą danych
Nie można zapisać pliku. Instalacja została przerwana. Sprawdź prawa dostępowe: możesz spróbować ponownie »

Zamieszczam  plik txt (install.php w txt) na moim serwerze 
Link
http://marcopl2.webd.pl/instal.txt
(mam problemy, aby dodać tu kod php więc dodałem w txt na moim serwerze ) 
Powiem też że na początku trzeba było wpisać nr seri i login, lecz usunołem to bo owych danych nie posiadam i działa, przechodzi do tych pól edycji i wpisuje dane do połączebua z bazą danych i ten właśnie błąd wyskakuje. Odpisze na kazdą wiadomość.  Z góry dziękuje i pozdrawiam
okitoki
może jakieś konkrety, jaki błąd, gdzie się pojawia i fragment kodu który jest za to odpowiedźalny
230005
A żeby pokazało ci oryginalny komunikat błędu, to w tym miejscu:

1. <?php
  2. $nazwapliku = 'pad/include/config.php';
  3. @fopen(&#092;"$nazwapliku\", \"w+\");
  4. ?>

przed fopen usuń znak @ .

W ogóle dawno takiego skryptu nie widziałem - jak ty się orientujesz w takiej kupie pomieszanego kodu php, html i sql (no kurde do pełni szczęścia to tam jeszcze js brakuje biggrin.gif ).

Aaaa i jeszcze druga sprawa - przed cytowaną linią masz mysql_close, a kawałek dalej znowu się z bazą łączysz - gdzie tu logika? questionmark.gif

Aaaa i jeszcze trzecia sprawa - to nie jest błąd połączenia z bazą danych.
Marcopl2
Sam nie wiem jaki fragment jest za to odpowiedzialny ;(. Błąd pojawia się gdy :

Wpisuje wszystkie dane do połączenia z bazą danych. 

(użytkownik,host itp) Zatwierdzam przyciskiem i nagle owy błąd wyswietla mi sie na ekranie.

nie stety nie znam się na PHP. Więc co mam tutaj zmienić by chociaż działało ?
okitoki
to raczej nie jego kod smile.gif, to jest jakiś gotowy portal. faktycznie autor zamiast wyłączyć raportowanie błędów to wszędzie je poukrywał

może złe dane do bazy podajesz, masz w
ogóle utworzoną bazę? jakie dane podajesz jako serwer
Marcopl2
Dokładnie, kolega mi go przesłał (kupil go na allegro) ale nie stety nie miał do nie go nr seri i loginu, usunołem to na logike. Ale teraz mam własnie z tym problem i nie wiem jak to zrobić i sklepać by działało i połączyło się z tą bazą..
230005
No fakt. Ale dziwne że ten błąd pojawia się kiedy chce się połączyć z bazą danych. Spojrzałem do skryptu i podany tekst powinien się pojawić kiedy plik config.php !is_writable. W każdym razie - mam nadzieję Marcopl, że nie zapłaciłeś za to coś, bo ile byś kasy nie wydał, nie było to warte swojej ceny winksmiley.jpg .

Hmmm tak sobie pomyślałem - może tego pliku config.php po prostu nie ma w podanej lokalizacji... No bo jeśli tak jest, a są w nim dane do połączenia z bazą, to nie może zadziałać.
Marcopl2
No pewnie że nie zapłaciłem, Może dam wam cały pełny kod razem (z tym ich zabezpieczeniem guitar.gif ) I byscie tak może pokombinowali i coś mi pomogli  czarodziej.gif bo może to ja coś żle usunołem ..

link nowy do oryginalnego skryptu

<php>

$_SESSION['install']=$_POST['id'];
  $domena=$_SERVER['HTTP_HOST'].''.$_SERVER['REQUEST_URI'];
  $adres=parseUrl($domena);  
  $conect = file_get_contents('http://www.ogloszenia.artvia.net/_input/rejestracja.php?l='.md5($_POST['login']).'&e='.md5($_POST['email']).'&i='.md5($_POST['id']).'&d='.$adres['path'].'');
  if ($conect==0){
  echo '<br /><span style="color:#FF0033">Proszę podać prawidłowe dane: <a href="java script:history.back()">spróbuj ponownie &raquo;</a></span>';
  exit;
  }
  echo '<br /><span style="color:#00CC00">Dziękujemy. Rejestracja przebiegła pomy¶lnie.</span><br /><br />czekaj ...';
  echo '<meta http-equiv="refresh" content="1;url=install.php?s=8" />';

</php>

To było oryginalne i usunołem to :

<php>

echo '<br /><span style="color:#FF0033">Proszę podać prawidłowe dane: <a href="java script:history.back()">spróbuj ponownie &raquo;</a></span>';
  exit;

</php>

Racja, tak wogóle nie ma żadnego pliku "Config.php" w zadnym folderze.. więc co mam zrobić? Utworzyć nowy plik config.php a dalej ?

są 2 pliki  w pad

config_page.php  i

config_page_pad.php
230005
Pozmieniaj nazwy tych co są winksmiley.jpg - nie na raz oczywiście, raz jednego, a jak nie chwyci to drugiego.
Marcopl2
Nie stety to nie działa..

Wszystko już ok, trzeba było nadac chmody dla paru folderów  worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.