Nie ukrywam, że problem o którym piszę wynika z mojej niewiedzy, dlatego proszę o wyjaśnienie:
Mam domenę w home.pl, jest ona zaparkowana na serwerze zewnętrznym. Do konta na tym serwerze posiadam adres IP oraz nazwy dwóch DNS-ów.
Wszystko jest ok, jeśli strona znajdowałaby się w katalogu głównym konta, natomiast ja docelowo chciałbym podpiąć wszystko pod własną, określoną strukturę katalogów na tym koncie, mianowicie:
- (katalog główny konta)/
----- www/
----- ...
----- public/
---------- index.php
----- cms/
----- ...
----- public/
---------- index.php
Powyższy bardzo uproszczony schemat struktury katalogów przedstawia budowę strony, czyli chciałbym aby moja domena prowadziła do katalogu publicznego www, a jednocześnie mieć możliwość korzystania z innej lokalizacji serwera, czyli publicznego katalogu cms - w najlepszym wypadku chciałbym mieć możliwość utworzenia subdomeny prowadzącej do katalogu cms, jeśli się nie da to przynajmniej mieć dostęp po adresie IP i ścieżce katalogów.
Jak przyznałem się na początku moja wiedza dotycząca konfiguracji usług www na serwerze (tu docelowo linux debian) zbliżona jest do zera, podejrzewam, że nie mam wpływu na uruchomienie tego w opisanej formie poprzez odpowiednią konfigurację domeny w home.pl, nie chcąc się zbłaźnić przed administratorem mojego serwera, proszę pierwsze Was o pomoc:
Czy taka konfiguracja serwera jest możliwa, czy wymaga to dużo dodatkowej pracy dla administratora, czy wymaga to może jakiś specjalnych ustawień odbiegających od standardowych dla innych użytkowników serwera, ogólnie czy to jest duży problem dla niego?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam