Ostatnio potrzebowałem na swojej stronie z kodami do gier skryptu skracającego tytuły gier ponieważ nie mieściły mi się i tabela zmieniała szerokość co nie ładnie wyglądało. Jestem już trochę więcej niż początkujący w php dlatego postanowiłem się podzielić tym skryptem z najsłabszymi.

Oto skrypt:
<?php $skraca='40';//conf; tyle ile się wpisze, tyle zostawia znaków if ($iloscZnakow>$skraca) {//jeżeli $iloscZnakow jest większa niż $skraca kod jest wykonywany $ucina = $skraca-$iloscZnakow;//odejmujemy ilość znaków która ma zostać od ilość znaków w stringu $string = $string.'...';//do zmodyfikowanego stringu przypisujemy trzy kropki żeby łanie wyglądało ;) } ?>
Jeżeli więc tytuł gry o nazwie "Bardzo Długi Tytuł Bardzo Fajnej Gry Strategiczno-Przygodowej" ma więcej niż 40 znaków skracany jest do "Bardzo Długi Tytuł Bardzo Fajnej Gry Str...".

Kilka uwag...
Funkcja strlen zlicza również spacje.

W linii z if ($iloscZnakow>$skraca) { miałem problem bo zamiast wstawić > wstawiłem >= i gdy tytuł gry miał tyle samo znaków ile było ustawione w skrypcie zamiast skróconego tytułu wyświetlało się ... to znaczy że skracał się cały tytuł.

Mam nadzieję że komuś to się przyda.

Jeżeli ktoś mimo tego że opisałem wszystko najlepiej jak umiałem ma problem to oczywiście że pomogę. ;D