Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] PHP 5.2.9-2 - problemy z ładowaniem rozszerzeń
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hellelujah
Od długiego juz czasu borykam się z postawieniem na domowym blaszaku (dość świeży WinXP) środowiska PHP+Apache. Ogólnie mówiąc, wszystko śmiga jak trzeba; problemy zaczynają się wtedy, gdy zechcę dołączyć do Pehapa rozszerzenie (żadnych fajerwerków, mówię o MySQLi i PDO dla MySQL). Duża część z nich po prostu nie jest ładowana.
Odkomentowałem odpowiednie linijki 'extension=...' w php.ini, zadbałem o prawidłową ścieżkę do katalogu z DLL-kami, próbowałem kombinacji z downgradem Apacza na 2.0 (to był pewnie bezsens, ale słyszałem o niekompatybilności z 2.2). Ostatecznie spróbowałem włączyć PDO ze sterownikami do wszystkich baz oraz MySQL i MySQLi. Z tego wszystkiego uruchomiło się tylko PDO, PDO_ODBC i PDO_sqlite... blinksmiley.gif
Moje PHP było rozpakowywane z archiwum, działa jako moduł serwera. Mam nadzieję, że nie pominąłem niczego ważnego. Efekt działania phpinfo() zamieszczam tutaj.

Proszę Was o szybką pomoc, bo bezskuteczne próby zmuszenia interpretera do uległości naprawdę wnerwiają. sciana.gif
erix
Cytat
Odkomentowałem odpowiednie linijki 'extension=...' w php.ini, zadbałem o prawidłową ścieżkę do katalogu z DLL-kami, próbowałem kombinacji z downgradem Apacza na 2.0 (to był pewnie bezsens, ale słyszałem o niekompatybilności z 2.2).

Podaj ścieżkę w formacie: extension_dir = "C:\bin\server\php5\ext" (backslashe, brak na końcu)
Hellelujah
Poprawiłem ścieżkę, niestety nie pomogło...
erix
A skopiowałeś dll-e z głównego katalogu paczki do folderu dopisanego do środowiskowej PATH? (np. \system32), albo dopisz katalog z PHP do tej zmiennej.

Cytat
Ostatecznie spróbowałem włączyć PDO ze sterownikami do wszystkich baz oraz MySQL i MySQLi.

Podejrzewam, że PHP nie widzi libmysql.
Hellelujah
To takie buty... Nie wiedziałem, że te pliki trzeba kopiować, myślałem, że to tylko biblioteki do komunikacji z serwerem czy coś w tym stylu.
Wielkie dzięki za pomoc. PHP widzi już wszystko, co powinien. guitar.gif

Rejestracja na forum to był dobry pomysł ^.^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.