Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Radio i wyświetlanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jjeerry
Witam. Mam taki problem (choć bardzo słabo znam JS i nie wiem czy coś takiego w ogóle jest możliwe):

Kod
<input type="radio" name="spr" id="spr1" value="1" onClick="spr();" />Osoba prywatna <input type="radio" name="spr" id="spr2"  value="2" onClick="spr();" />Firma</td>
            </tr>
            <tr>
                <td>
                <script language="JavaScript">
                function spr() {
                if (document.getElementById("spr1").checked==true) {
                        document.write("PESEL:")
                }
                if(document.getElementById("spr2").checked==true) {
                        document.write("NIP:")
                        }
                }
                </script>

Powinno to działać tak, że w momencie wybrania opcji w radio w dokumencie powinien się zmieniać napis. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? A jeśli tak, to czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to zrobić?
Pozdrawiam.
^bmb
ale gdzie ma sie pojawiać ten napis?

zrób pustego diva o jakims id.

Olej document.write w funkcji js a zamiast tego wrzucaj odpowiedni tekst do diva za pomocą getElementById i innerHTML

BTW
W samym tagu script nie stosuje się już raczej atrybutu language zamiast tego type="text/javascript"

a w if-ach nie musisz przyrównywać do true winksmiley.jpg powinno wystarczyć if(document.getElementById("spr1").checked) ...
jjeerry
Dzięki za pomoc smile.gif W sumie zmieniłem na coś takiego:

Kod
            <tr>
                <td>Rodzaj:</td>
                <td><input type="radio" name="spr" value="1" onclick="document.getElementById(\'ident\').innerHTML=\'PESEL:\'">
                Osoba prywatna <input type="radio" name="spr" value="2" onclick="document.getElementById(\'ident\').innerHTML=\'NIP:\'">Firma</td>
            </tr>
            <tr>
                <td>
                <div id="ident">&nbsp;</div>
                </td>
                <td></td>
            </tr>

i teraz śmiga smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.