Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wysyłanie nowego ciasteczka po wykonaniu skryptu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam. Mam pytanie. Mam pętle while w której są wyświetlane rekordy z bazy danych. Dany rekord to zmienna np.
  1. <?php
  2. <a href="mailto:'.$row['mail'].'" style="border: none;" alt="My status" style="color : #000000;" /><span style="color : #000000; text-decoration : none; font-weight : bold; font-size : 12px;">Napisz</span></a>
  3. ?>

No i wsyztsko ładnie gra winksmiley.jpg Gdy kliknę na rekord otwiera się klient pocztowy z mailem danego rekordu.

Teraz myślę jak zrobić, by po kliknięciu "napisz" wgrać do przeglądarki ciasteczko z wartością - email danego rekordu. Niby prostu - wgrać tylko funkcję seetcoockie() ale ta funkcja o ile się nie mylę musi być na początku całego kodu html a nawet jezeli już nie wiem jak zrobić po kliknięciu odnośnika Napisz zapisywało się ciasteczko z wartością danego maila rekordu i przechodziło do następnej strony...

Ma ktoś jakiś pomysł ?
Spawnm
a $_COOKIE ?

poczytaj:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.setcookie.php
bialko0019
Chcę po kliknięiu odnośnika NAPISZ wgrała się nowa strona z ciasteczkiem o wartości .$row['mail']. .... żebym na tej drugiej stronie mógł odczytać poprzez właśnie echo $_COOCKIES['nazwa'] ...

Ma ktos jakiś pomysł ?
erix
Proszę o tag tematu.
Spawnm
no to daj dane w setcookie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual , w czym problem?
używasz go przed htmlem.
a najlepiej jest wyświetlać cały html po wszelkich działaniach php więc tu nie powinno być problemu .
bialko0019
no właśnie w tym, że chce wywować utworzenie ciasteczka dopiero po wykonaniu petli i utworzyć tylko jedno ciasteczko a nie np. 50 jak się wyświetla wszytskie rekordy z bazy dancyh...
Spawnm
ok , ale którego maila chcesz dać do cookie ?
opisz dokładnie co chcesz osiągnąć i po co ...
bialko0019
Może dodam co chcę osiągnąć - łatwiej. Chcę wysłać wiadomość do osoby o email pokazanym w rekordzie na drugiej stronie - czyli klikam napisz i chcę by na nowej stronie pokazał się formularz z juz wypełnionym adresem ( jaki email się kliknie - taki będzie na drugiej stronie) - formularz umiem ale właśnie jak to zrobić by na drugiej stronie był juz wypełniony formularz ( znaczy się wypełnione pole odbiorcy) .
Spawnm
a po co cookie do tego?
daj
$lista.= '<a href="form.php?mail='.$row['mail'].'">konyakt</a>';

i w form.php

echo $_GET['mail'];

nadaj tag tematu jak prosił moderator ;]
erix
Czekam na PW z poprawnym tytułem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.