Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zmiana nagłówków pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wookieb
Witam,

Czy w php jest możliwa zmiana nagłówków dla pliku?
np mam plik test.php i chce mu stronę kodową na utf-8.
bigZbig
Do zmiany nagłówków służy funkcja header
trionet
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
wookieb
Tyle to i ja wiem, ale jak zmienić nagłówek dla pliku?
trionet
Pewnie chodzi Ci o kodowanie pliku smile.gif Proponuje Notepad++ lub Eclipse i tam można zmienić kodowanie pliku na utf-8
bigZbig
  1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
  3. echo file_get_contents('./file.txt', true);
  4. ?>

Oczywiście plik musi być w kodowaniu utf8 jeśli ma to mieć sens, ale o ewentualne konwertowanie nie pytałeś winksmiley.jpg
wookieb
Ale ja się własnie pytam jak to zrobić w php smile.gif
Programem to nawet moja siostra umie zrobić.
Poza tym napisałem, ze na przykład chce zmienić kodowanie. Ale jest jeszcze parę innych nagłówków.
em1X
bo nikt nie wie o co właściwie Ci chodzi i co chcesz zrobić

ja zrozumiałem, że chcesz otworzyć jakiś plik na serwerze, znaleźć jego <meta z kodowaniem i zamienić na inne, mam rację?
wookieb
Każdy plik ma swoje nagłówki. Content-Length, badz Content-Type. Chciałem je po prostu zmienić z poziomu php.

Udało mi się to zrobić tak.
get.php
  1. <?php
  2. exec('wget <a href=\"http://localhost/set_file_header.php?file='.$file.'\" target=\"_blank\">http://localhost/set_file_header.php?file=...#036;file.'</a> -O nazwa_nowego_pliku');
  3. unlink($file);
  4. rename('nazwa_nowego_pliku, $file);
  5. ?>

I w set_file_header.php
  1. <?php
  2. //tutaj sobie ustawiamy jakie naglowki chcemy
  3. readfile($_GET['file']);
  4. ?>
erix
To pisz, że chcesz MIME zmienić. tongue.gif

A nie możesz po prostu dać ForceType w htaccess?
wookieb
Nie. Mi chodziło o przetestowanie nieskuteczności zabezpieczenia sprawdzania rozszerzenie pliku przy uploadzie.
Dodatkowo dzięki temu udało mi się przekonwertować phpdocumentatora (zmienić stronę kodową i kodowanie plików .php, .html, .tpl na utf-8) tak aby obsługiwał kodowanie utf-8 (nareszcie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.