Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z funkcją mail() na serwerze home.pl
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Willaim
Witam!
Mam mam problem z kodem, który działa już na trzech różnych serwerach a na home.pl nie...

1. <?php
  2. $headers = 'From: Nowe ogloszenier\n';
  3. $headers .= "Mime-Version: 1.0r\n";
  4. $headers .= "Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2r\n";
  5. $headers.="Content-Transfer-Encoding: 8bitr\n";
  6.  
  7. $do = 'ja@ja.pl';
  8. $temat = 'Wpisano nowe ogłoszenie';
  9. $tresc = 'Treść HTML';
  10. $temat=iconv("UTF-8","ISO-8859-2", $temat);
  11. $content=iconv("UTF-8","ISO-8859-2", $tresc);
  12. mail ($do, $temat, $tresc, $headers);
  13. ?>

Efekt:
  1. qmail-inject: fatal: unable to parse this line: From: Nowe ogloszenie\r\nMime-Version: 1.0

Pomóżcie mi bardzo ładnie proszę bo jestem w tym ciut zielony...
sowiq
Jeśli dobre zrozumiałem, to chodzi o to, że musisz w nagłówku 'From' podać adres e-mail. Zobacz: Example #2 Sending mail with extra headers.
Willaim
częściowy sukces ;]
zamieniłem odpowiednią część kodu na
  1. <?php
  2. $headers = 'From: aaa@aaa.pl' . "r\n";
  3. ?>
i wysłał mail.
Niestety w złym formacie sciana.gif

mail który dotarł:
Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-O2-Trust: 2, 69
X-Antivirus: avast! (VPS 090618-0, 2009-06-18), Inbound message
X-Antivirus-Status: Clean

Treść ogłoszenia:<br>zzzz<br>
Twoje ogłoszeniezzz<br>
UĹźyj linkĂłw:<br>
<a href="">Aby zaakceptować</a><br>
<a href="">Aby usunąć</a><br>

Jak widzicie nie rozpoznaje formatu HTML i kodowania
Godziny straciłem zanim napisałem ten kod a tu się okazuje że znowu problemy... HELP!
sowiq
Cytat(Willaim @ 19.06.2009, 02:23:35 ) *
Godziny straciłem zanim napisałem ten kod a tu się okazuje że znowu problemy... HELP!
To może warto się zastanowić nad innym zajęciem? smile.gif

Jakbyś się chociaż odrobinę przyłożył, to zobaczyłbyś, że tuż pod przykładem, do którego podlinkowałem na php.net jest kolejny przykład: Example #4 Sending HTML email. Poza tym nie wiem po co na siłę dekodujesz treść do ISO i ustawiasz takie nagłówki. Nie prościej puścić tego maila w UTF-8? Oczywiście nagłówek z kodowaniem też musisz wtedy zmienić na UTF-8. iconv to czasami zdradliwa funkcja smile.gif

ps. poza tym plik HTML (bo tym ma być Twój mail) nie zaczyna się od 'Treść ogłoszenia...'. Jakieś <html />, <body /> może? Że o DOCTYPE nie wspomnę...
Willaim
Cytat(sowiq @ 19.06.2009, 09:32:48 ) *
To może warto się zastanowić nad innym zajęciem? smile.gif

Nie wziąłeś pod uwagę, że o 2:30 zamiast myśleć kreatywnie człowiek jest zdolny tylko do wyzywania serwera od najgorszych dry.gif

Owy Example #4 Sending HTML email na tym serwerze nie działa nawet po skopiowaniu "kropka w kropkę", ale metodą prób i błędów już dałem sobie radę, więc dziękuję za pomoc smile.gif
em1X
Jeśli mogę wtrącić to używaj mb_convert_encoding" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast iconv. Ta druga ma problemy z przekształceniem niektórych znaków diakrytycznych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.