Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Połącznie SQL z PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erjot90
mam taki o to skrypt

1. <?php
  2. $mysqli->query("create table nazwa (id int unsigned not null);");
  3. ?>

i oto moje pytanie..

jak połączyć zmienna php z poleceniem SQL ? chodzi dokładnie o to żeby każda tabela miała inna nazwę dla każdego użytkownika np użytkownik o id 1 bedzie miał table nazwa_1, użytkownik o id 2 będzie miał tabele o nazwa_2 itd...
sannin
Chodzi Ci o coś takiego?

1. <?php
  2. $name = 'nazwa_'.$id;
  3. $mysqli->query("create table $nazwa (id int unsigned not null);");
  4. ?>

Teraz musisz tylko generować id i wstawić je pod zmienną $id.

Tylko na dobrą sprawę po co Ci coś takiego? Nie lepiej przechowywać wszystkich w jednej tabeli? Zazwyczaj tak właśnie się robi.
erjot90
ale to będą tabele kumpli użytkowników, więc nie lepiej rozbić to na kilka mniejszych tabel niż robić jedną wielką?
sannin
Moim zdaniem lepiej dać to w jedną i tam struktura id, user_id, friend_id

Później wybierasz tylko kumpli za pomocą
Kod
SELECT friend_id FROM friend WHERE user_id = '$id_user';
erjot90
ale powiedz mi czy ja w takim razie będę musiał zapisywać po dwa rekordy za każdym razem? bo widzisz na tej stronce po dodaniu i akceptacji przez drugiego usera dodawany jest temu i temu userowi nowy kumpel, czyli jesli zastosuje twój pomysł czyli jedna tabele to ja muszę dodawać dwa rekordy gdyż dzięki zapytaniu uzyskam tylko cześć znajomych usera.

Jeśli się mylę to mnie popraw...
luniak
ja u siebie mam własnie po 2 rekordy smile.gif można to też załatiwć 1 wpisem ale wtedy 2 zapytania przy pobieraniu smile.gif
sannin
Albo zrób jeszcze inaczej... tabela friend może zostać jak jest, ale do tego dodaj tabelę request gdzie będą informację o akceptacji, a skrypt będzie sprawdzał, jeśli są dwa wpisy to dodaje do friend
erjot90
chyba się nie zrozumieliśmy...

ale to powiedz mi jakiego zapytania mam użyć skoro dodam tylko jeden rekord do tabeli friend? bo to co napisałeś wcześniej według mnie jest teraz złe.
phpion
Jeżeli masz w uproszczeniu taką tabelę:

znajomi [dodajacy_id, dodawany_id]

to przecież nie ma potrzeby robienia dwóch wpisów bo jeśli ja dodaję Ziutka do swoich znajomych i on to akceptuje to wówczas Ziutek jest moim znajomym i równocześnie ja jestem znajomym Ziutka.
erjot90
ale wtedy chyba będę musiał dwa zapytania napisać tak? bo jeśli opierając się na twojej tabeli i wpisując przykładowe dane:
id_dodajacy | id_dodany
1 | 2
1 | 3
2 | 3
4 | 5
5 | 3
1 | 5

rozumiesz o co mi chodzi?
phpion
Możesz zrobić to jednym zapytaniem. Poszukaj, było kilka razy poruszane na forum, nawet sam podawałem gotowe rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.