Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyrównanie paska <input> do prawej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dax13
Witam, oto mój fragment kodu:
  1. <?php
  2. <strong>Gatunek: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Gatunek value=""><br>
  3. <strong>Data premiery: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Data premiery value=""><br>
  4. ?>

Potrzebuję wyrównać paski <input> do prawej strony. Gdy biorę wszystko w znacznik <center> wyrównuje mi do całej długości linijki czyli w tym przypadku do "Gatunek" + pasek input. "Data premiery" jest dłuższy od "Gatunku" w rezultacie czego NIe mogę uzyskać jednolitego wyrównania.
Wnioskuję że trzeba wyrównać sam pasek <input> do prawej strony, tylko nie wiem jak to zrobić. W przypadku zdjęć ustawiałem na tej zasadzie:
  1. <?php
  2. hspace="60", vspace="30", align="middle">
  3. ?>

Niestety w tym przypadku to nie nie działa.
Proszę o pomoc smile.gif
Z góry dziękuję smile.gif
erix
Może pora się CSS nauczyć?

A odpowiedź na pytanie: float.
Dax13
To jest przedszkole więc cały czas się uczę winksmiley.jpg
dzięki za odp smile.gif

PS. a czy mógłby mi ktoś podać jakiś przykład, bo chciałem aby tekst był na środku strony ale żeby ustawić to wyrównaniem do lewej strony smile.gif
MateuszS
Try

<input style="float: right;" />
Dax13
Ok, dzięki, ale mi chodzi o to żeby pasek input był oddalony o 50% od prawej strony. Czy da się tak zrobić?
Fantazyn
Kod
float:right;
margin:0 50% 0 0;

ps. Tag tematu php nie ma nic wspólnego z php : )
Dax13
Ok, dzięki, o to mi chodziło. smile.gif
Wiem że to już nie na temat, ale może mi ktoś powiedzieć dlaczego pasek input przeniosło mi do następnej linijki jak na screenie:

I czy ktoś mi podpowie jak zrobić aby napis produkcja znajdował się z lewej strony paska? smile.gif

EDIT: Oto fragment kodu:
Kod
<div id= "film1">
<strong>Produkcja: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Produkcja value=""
style="float:right;
margin:0 50% 0 0;"><br>
<strong>Gatunek: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Gatunek value=""><br>
<strong>Data premiery: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Data premiery value=""><br>
<strong>Reżyseria: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Rezyseria value=""><br>
<strong>Scenariusz: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Scenariusz value=""><br>
<strong>Czas trwania: </strong><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Czas trwania value=""><br>
</div><br>
erix
  1. Kurs HTML, bo nie mamy o czym rozmawiać
  2. skoro o czymś piszę, to mógłbys pogooglać.
Wrzuć poszczególne wersy w paragrafy i nadaj im clear: both. Czegoś nie rozumiesz? Przeszukaj trochę sieć, wszystko da się znaleźć, a nie lecisz z pierdołami na forum.
MateuszS
Ehh kolego tak jak erix powiedział podstawy HTML. Zrób to na tabelkach - łatwo i ładniej będzie to wyglądać.
erix
Wyskoczył normalnie jak Filip z konopii... Czy formularz, to dane tabelaryczne? Nie:

http://osiolki.net/tabelki
MateuszS
Ale czy nie ładniej wtedy się prezentują te inputy i text? Ładniej. Ale skoro koleś nie zna CSS poco mu divami głowę zawracać?
erix
Po to, żeby nie myślał tak, jak Ty.

Wyświetlanie tabelkowie via CSS - bardzo proszę - ale nie tabelki.

Są listy wyliczeniowe i można wszystko ładnie oprawić, choćby definicyjną.
Dax13
Nie mam pojęcia o czym mówicie. Prawda jest taka że nie mam zielonego pojęcia o programowaniu w html. Tydzień temu jeszcze nie wiedziałem jeszcze nic o HTML.
Nie każdy musi się znać na wszystkim... ja akurat nie mam zainteresowania do HTML i PHP. Robię ten skrypt tylko dlatego że ktoś mnie o to poprosił i chcę to skończyć jak najszybciej. Mam na to jeszcze tydzień i widzę że się nie wyrobie... sad.gif
Wystarczyło mi podać tylko jeden przykład z rozwiązaniem zamiast pisać tyle postów, a dalej jakoś bym sobie poradził...
MateuszS
Skoro i tak nie interesujesz sie tym to prosze

1. <div id= "film1">
  2. <td>
  3. <strong>Gatunek: </strong></td><td><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Gatunek value="">
  4. </td></tr><tr>
  5. <td>
  6. <strong>Produkcja: </strong></td>
  7. <td valign="top"><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Produkcja value="" style="float:right;
  8. margin:0 50% 0 0;"><br></td>
  9. </tr><tr>
  10. <td>
  11. <strong>Data premiery: </strong></td><td><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Data premiery value="">
  12. </td></tr><tr>
  13. <td>
  14. <strong>Reżyseria: </strong></td><td><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Rezyseria value="">
  15. </td></tr><tr>
  16. <td>
  17. <strong>Scenariusz: </strong></td><td><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Scenariusz value="">
  18. </td></tr><tr>
  19. <td>
  20. <strong>Czas trwania: </strong></td><td><input type="text" size="30" maxlength="36" name=Czas trwania value="">
  21. </td>
  22. <br>
  23. </tr>
  24. </tr></table></div>

I tak nie wiem co ty chcesz z tym zrobic bo w tym jest straszny balagan, np daj cudzyslowy wartosciom atrybutow name w inputach Ale wazne ze probujesz
Dax13
OGROMNE DZIĘKI. Ratujesz mi życie smile.gif To dobrze że na świecie są tacy ludzie jak Ty, którzy potrafią i bezinteresownie pomagają.
Jeszcze raz dziękuję! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.