Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zgłaszanie informacji o błędach w formularzu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
S_Olewniczak
Jaki styl w zgłaszaniu błędów w walidacji formularza preferujecie? Wypisujecie błędy bezpośrednio przy polach, czy może na górze formularza? Zastanawiam się jakiego stylu zgłaszania błędów użyć. Czekam na wasze propozycje.
mike
Przecież to zależy od projektu graficznego. Na takie rzeczy nie ma uniwersalnego wyjścia.
Ma być widoczne i nie wymagać myślenia od użytkownika.

Jeśli ciekawią Cię zagadnienia związane z projektowaniem UI to poczytaj: http://ui-patterns.com
bim2
Jak Pan Mike powiedział, nie ma uniwersalnego wyjścia, ale jak nie chcesz się za bardzo bawić to w razie błędu dopisz klasę do elementu. Ja mam class="ValidationFalse", który zmienia obramowanie na czerwono. Obok wystarczy że na stałe napiszesz, że to i to wymaga minimalnie 3 znaków itd.
Cysiaczek
Są czasami błędy globalne. Np. "Hasła nie pasują do siebie", które warto wstawić gdzieś w widocznym miejscu, ale nie przy samym polu z hasłem... bo przy którym?
Co do reszty - zgadzam się z ~mike'em

Przenoszę na forum "po stronie przeglądarki", bo hydepark to mi nie pasuje za bardzo
bim2
Cysiaczek, twój błąd globalny naprawdę można zastąpić moim sposobem. Piszesz obok, że hasło i powtórz hasło musi być identyczne czy coś podobnego i jak będzie błąd to robisz oba ValidationFalse.
destroyerr
Ale obok którego pola ma dać treść błędu? Uwierz, że zależy to od projektu graficznego.
phpion
Cytat(destroyerr @ 24.06.2009, 12:03:23 ) *
Ale obok którego pola ma dać treść błędu?

Obok pola z powtórzonym hasłem. To właśnie to pole ma pasować do poprzedniego, a nie odwrotnie.
pgrzelka
przykład mojego sposobu sygnalizowania błędu w przypadku gdy nie ma miejsca na treść komunikatu ( klientowi się podobało smile.gif )

w innych przypadkach korzystam z walidacji zend frameworka, pod błędnie wypełnionymi polami tworzy <ul class="error"><li>błąd</li><li>drugi błąd</li></ul>
i wystarczy tylko odpowiedni css dopisać
erix
Zazwyczaj stosuję rozwiązanie w postaci czerwonej ramki dla pola (psychologiczne znaczenie czerwonego chyba jest oczywiste), a jeśli chodzi o intuicyjność - spotkałem się kiedyś z nadawniem tła imitującego podkreślenie błędnie wpisanego wyrazu w procesorach tekstu (a'la sprawdzanie pisowni).
Cysiaczek
@bim2 - nie mówię, że nie. Masz jednak osobny rodzaj błędu (w sfForms popatrz) smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.