Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Jak przenieść dane z bazy SQL do dokumentu zewnętzrnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,

chcę nauczyć się jak zrobić tak , aby z danych z bazy sql , wygenerować dokument word , w tym dokumencie(dokument już istenieje) będą już standardowe dane zapisane ,

ja chcę tylko ten dokument uzupełnić o dodatkowe dane z sql w konkretne miejsca w tym dokumencie , i na końcu to wydrukować. Dokument wygenerowany nie ma być zapisany tylko wydrukowany , i po wszystkim pozostac nadal w formie nie zmienionej. Wszystkie operacje oczwyście z poziomu przeglądarki.

Gdzie szukać na ten temat materiałów.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam.
Darti
Z poziomu przeglądarki to najtrudniej takie coś stworzyć.
Najłatwiej to zainstalować źródło danych ODBC mysql do windowsa, stworzyć dokument worda w trybie korespondencja seryjna i skojarzyć pola korespondencji seryjnej z polami z odbc
alegorn
jesli chcesz wygenerowac dokument tylko do wydruku - proponuje wygenerowac pdf'a
mozesz latwo przygotowac szablon, w oparciu o ktory generujesz pdf i po problemie...
chodzi o to ze z poziomu php jest latwiej wygenerowac pdf niz doc

jesli koniecznie chcesz miec koniecznie dokument zgodny z ms office musisz poszukac odpowiednie biblioteki do generowawnia tegoz dokumentu.

w zasadzie chodzi o to ze do generowania pdf'a masz o wiele lepsze zaplecze, w postaci roznych bibliotek, czy wsparcia z samego php

w tym przypadku pytaniem jest jedynie, czy dokument ktory chcesz wygenerowac moze byc nie edytowalny.. i tyle..

ja dawno temu korzystalem z biblioteki fpdf, do generowania faktur i takich tam, bardzo przyjemnie wspominam wspolprace z tym, tyle ze to dawno bylo - i zapewne ktos napisal juz cos nowego, i byc moze lepszego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.