Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Generowanie pdf z php z danymi z bazy mssql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Inka
Witajcie
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chciałam się z Wami przywitać. Jestem baaaaardzo początkującą programistką.

Mój szef dał mi takie wspaniałe zadanie premiowe. Stworzyć generowanie pdf do systemu, który już ja sama stworzyłam. Jest to system rejestracji czasu pracy pracowników. Mój problem jest następujący. Mam listę pracy danego pracownika w formie do wyboru zestawienia bądź szychtownicy
tak wygląda zestawienie:

a tak szychtownica

Wszystkie dane brane są z bazy mssql.
Mam pod listą, przed listą, obok listy, gdziekolwiek wsadzić guzik/link do generowania pdf. Kod pliku z obrazka:
  1. <form name="pracownik_szczegoly" method="post">
  2. <select name="lista">
  3. <option value="2" <?php if (!isset($_POST['lista']) || $_POST['lista'] == 2) echo "selected";?>>Szychtownica</option>
  4. <option value="1" <?php if (!isset($_POST['lista']) || $_POST['lista'] == 1) echo "selected";?>>Zestawienie</option>
  5. <input type="submit" name="submit" value="Ładuj"><br /><?php
  6. $zapytanie = "select imie,nazwisko from osoby where praid=" .$_REQUEST['user']."and dbo.ymd(".$_SESSION['rok'].",".$_SESSION['miesiac'].",1) between dataod and datado";
  7. $wynik = mssql_query($zapytanie, $polaczenie);
  8. echo "<b><p>";
  9. PokazWynik1($wynik);
  10. echo "<br>Rok: ".$_SESSION['rok'].","."Miesiąc: ".$_SESSION['miesiac'];
  11. echo "</p></b>";
  12.  
  13. if(isset($_POST['lista']) && $_POST['lista']==2)
  14. {
  15. $zapytanie2 = "exec szychtownica '".$_REQUEST['user']."','".$_SESSION['rok']."','".$_SESSION['miesiac']."'";
  16. $wynik2 = mssql_query($zapytanie2, $polaczenie);
  17. PokazWynikSzczegoly($wynik2);
  18. }
  19.  
  20. elseif (isset($_POST['lista']) && $_POST['lista']==1)
  21. {
  22. $zapytanie1 = "exec pracownikmiesiac '".$_REQUEST['user']."','".$_SESSION['rok']."','".$_SESSION['miesiac']."'";
  23. $wynik1 = mssql_query($zapytanie1, $polaczenie);
  24. PokazWynikSzczegoly($wynik1);
  25. }
  26. else
  27. {
  28. $zapytanie1 = "exec pracownikmiesiac '".$_REQUEST['user']."','".$_SESSION['rok']."','".$_SESSION['miesiac']."'";
  29. $wynik1 = mssql_query($zapytanie1, $polaczenie);
  30. PokazWynikSzczegoly($wynik1);
  31. }?>
  32. </form>
  33. <form name="pdf" method="post" action="generuj.php">
  34. <input type="submit" name="pdf" value="pdf">
  35. <p><a href="index.php?form=form3">Powrót</a></p>
  36. </form>

kod pliku generuj.php
  1. <?php
  2. include("rysuj_tabele.php");
  3. $tekst=PokazWynikSzczegoly($wynik2);
  4. require_once('tcpdf/config/lang/eng.php');
  5. require_once('tcpdf/tcpdf.php');
  6. $pdf=new TCPDF(PDF_PAGE_ORIENTATION, PDF_UNIT, PDF_PAGE_FORMAT, true, '', false);
  7. $pdf->SetCreator(PDF_CREATOR);
  8. $pdf->SetTitle('pracownik szczegoly');
  9. $pdf->SetSubject('rcp');
  10. $pdf->SetHeaderData(PDF_HEADER_LOGO, PDF_HEADER_LOGO_WIDTH, PDF_HEADER_TITLE, PDF_HEADER_STRING);
  11. $pdf->setHeaderFont(Array(PDF_FONT_NAME_MAIN, '', PDF_FONT_SIZE_MAIN));
  12. $pdf->setFooterFont(Array(PDF_FONT_NAME_DATA, '', PDF_FONT_SIZE_DATA));
  13. $pdf->SetDefaultMonospacedFont(PDF_FONT_MONOSPACED);
  14. $pdf->SetMargins(PDF_MARGIN_LEFT, PDF_MARGIN_TOP, PDF_MARGIN_RIGHT);
  15. $pdf->SetHeaderMargin(PDF_MARGIN_HEADER);
  16. $pdf->SetFooterMargin(PDF_MARGIN_FOOTER);
  17. $pdf->SetAutoPageBreak(TRUE, PDF_MARGIN_BOTTOM);
  18. $pdf->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php');
  19. $pdf->SetFont('arial_ce','',12);
  20. $pdf->Cell(0, 5, '$tekst', 0, 1, 'C');
  21. $pdf->Output('pracownik_szczegoly.pdf','I');
  22. ?>

po kliknięciu w guzik PDF przeglądarka wywala mi takie komunikaty:

To jest z użyciem biblioteki tcpdf

Cytat
Notice: Undefined index: user in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 4

Notice: Undefined index: rok in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 4

Notice: Undefined index: miesiac in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 4

Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: message: Incorrect syntax near the keyword 'and'. (severity 15) in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 5

Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: Query failed in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 5

Fatal error: Call to undefined function PokazWynik1() in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 7

wychodzi na to, że dane user, rok miesiac nie są przekazywane do pliku generuj.php.

A to z użyciem biblioteki fpdf:

Cytat
Notice: Undefined variable: wynik2 in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 3

Wynika z tego, że zmienna $wynik2 nie jest przekazywana do pliku generuj.php

Powiedzcie mi jak to zrobić by je zapamiętać w locie i w locie wygenerować ten plik pdf sad.gif siedzę z kolegą nad tym już 2 tygodnie i nic wymyślić nie umiemy sad.gif

Pozdrawiam
Inka
maly_swd
nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem, ale:
  1. <?php
  2. <form name="pdf" method="post" action="generuj.php">
  3. <input type="submit" name="pdf" value="pdf">
  4. <p><a href="index.php?form=form3">Powrót</a></p>
  5. </form>
  6. ?>

Do forma dodaj jeszcze zmienne ktore sa wymagane w pliku GENERUJ.PHP
<input type="text" value="{$_REQUEST['user']}" name="user">
itp

i czy w pliku GENERUJ.PHP nie powinna byc wystartowana sesja?
Rowniez w pliku GENERUJ.PHP powinnas odpalic zapytanie aby miec uchwyt $wynik2.
Inka
input type user nie mogę dać bo to ejst wszystko podpięte pod index.php?form= nazwa formularza, w którym te dane są zawarte. W index.php jest też wystartowana sesja. Jak powtórzę to zapytanie w pliku generuj.php to mi i tak nie generuje pliku pdf tylko się rzuca o zmienne user rok i miesiąc
maly_swd
W pliku generuj nie startujesz sesji i nie ma uchwytu, stad sypie Ci bledami.
Inka
ale po co mam startować kolejną sesję dla jednego użytkownika skoro jest rozpoczęta przy logowaniu do systemu ?

widzę, że nie umiem tego wytłumaczyć tak jak trzeba sad.gif
maly_swd
Jesli startujesz sesje w pliku index.php i trzymasz w niej jakies dane a odpalasz generuj i chcesz sie odwolac do danych z sesji to musisz wystartowac sesje w generuj.php

w generuj masz:
$tekst=PokazWynikSzczegoly($wynik2);

powiedz skad skrypt ma dane w $wynik2?
Inka
z bazy danych je pobiera. Ten mój system jest zbyt skomplikowany by go tu całego umieszczać bo ja się w nim gubie a co dopiero userzy tego forum.
maly_swd
odp. masz w poprzednim poscie,
230005
  1. <?php
  2. Ten mój system jest zbyt skomplikowany by go tu całego umieszczać bo ja się w nim gubie a co dopiero userzy tego forum
  3. ?>

Więcej wiary w ludzi, jest tu wielu świetnych programmerów, którzy się na pewno nie pogubią.

Jeśli w pliku generuj.php nie masz session_start (a w tym fragmencie kodu, który zamieściłaś wygląda na to, że nie masz), a chcesz pracować na danych z sesji, to się nie dziw że nie działa. A w ogóle to nie widzę, żebyś z $wynik2 w pierwszym skrypcie robiła zmienną sesyjną, więc skąd funkcja PokazWynikSzczegoly() ma w ogóle wiedzieć co to jest? No i nawet jak zrobisz z tego zmienną sesyjną, to generuj.php wciąż nie będzie widział zmiennych sesyjnych dopóki nie dasz na samym początku session_start() smile.gif.
Darti
Formularz pdf zastąp linkiem (pisane z palca - do sprawdzenia)
  1. <a href="generuj.php?user=<?php echo $_REQUEST['user'] ?>&lista=<?php echo $_REQUEST['lista'] ?>">generuj pdf</a>

a w pliku generuj umieść na początku kod
  1. <?php
  2. switch ($_GET['lista']){
  3. case '2':
  4. $zapytanie = "exec szychtownica '".$_REQUEST['user']."','".$_SESSION['rok']."','".$_SESSION['miesiac']."'";
  5. break;
  6. case '1':
  7. default:
  8. $zapytanie = "exec pracownikmiesiac '".$_REQUEST['user']."','".$_SESSION['rok']."','".$_SESSION['miesiac']."'";
  9. break;
  10. }
  11.  
  12. $wynik2 = mssql_query($zapytanie, $polaczenie);
  13. ?>
Inka
Darti nie działa sad.gif

w pierwszym Twoim kodzie: jak to wrzucę to mojego pliku to po przeładowaniu strony wyskakuje: undefined index lista in pracownik_szczegoly.php
Zrobię tak, że wrzucę wam kody plików tych głównych skąd się bierze te moje zestawienie. Może rzeczywiście się nie zgubicie. Ogólnie to ja bym chciała to zrobić w jakimś cms ale nie wiem czy to zadziała i czy będę miała na tyle odwagi i ochoty by ten system przerobić.

Index.php
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/index.php

rysuj_tabele.php
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/rysuj_tabele.php

form3.php (tzw zakładka miesiąc, zestawienie miesięczne pracowników danego działu, ja jako administrator widzę wszystkich pracowników) - formularz do wybierania miesiąca i roku.
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/form3.php

wyniki3.php wyniki wybrania opcji w powyższym formularzu
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/wyniki3.php

pracownik_szczegoly.php - wyświetla się po kliknięciu na liście z form3/wyniki3 na nazwisko danego pracownika by wyświetliło się zestawienie miesięczne przepracowanych godzin
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/prac...k_szczegoly.php

plik generuj.php do generowania pdf
http://chomikuj.pl/perelci4/Dokumenty/generuj.php są tu dwa kody do generowania, jeden jest zawsze zakomentowany, pierwszy to fpdf, drugi to tcpdf

to wszystko co odpowiada za tę jedną zakładkę. Jest jeszcze plik do łączenia się z bazą
  1. <?php
  2. $polaczenie = mssql_connect ("ip serwera z bazą","user","haslo");
  3. $baza = mssql_select_db ("nazwa bazy",$polaczenie);
  4. ?>

mam nadzieję, że nikt się nie pogubi tongue.gif w pliku rysuj tabele są zawarte wszystkie funkcje odpowiadające za rysowanie tabel w calusieńkim systemie. I teraz tak. Wchodzę na tę zakładkę miesiąc, klikam w nazwisko pracownika wyświetla mi się zestawienie miesięcznie z linkiem do generowania pdf. Jak najadę na ten link to wyświetla mi
Cytat
Notice: undefined index lista in pracownik_szczegoly.php.
Jeśli mimo wszystko kliknę na ten link to wyrzuca mi takie oto błędy:
Cytat
Notice: Undefined variable: _SESSION in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 8

Notice: Undefined variable: _SESSION in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 8

Notice: Undefined variable: polaczenie in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 11

Warning: mssql_query(): supplied argument is not a valid MS SQL-Link resource in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 11

Notice: Undefined variable: wynik1 in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj.php on line 15

Podałeś złe dane !
Podałeś złe dane !
FPDF error: Some data has already been output, can't send PDF file

P.S. zmieniłam troszkę link w pliku pracownik_szczegoly.php
  1. <a href="generuj.php?user=<?php echo $_REQUEST['user']; ?>&rok=<?php echo $_SESSION['rok']; ?>&miesiac=<?php echo $_SESSION['miesiac'];?>&lista=<?php if (!isset($_POST['lista']) || $_POST['lista'] == 2) echo "2"; else echo "1"; ?>">generuj pdf</a>

i w pliku generuj zrobiłam:
  1. <?php
  2. include("polaczenie.php");
  3. switch ($_GET['lista']){
  4. case '2':
  5. $zapytanie = "exec szychtownica '".$_REQUEST['user']."','".$_REQUEST['rok']."','".$_REQUEST['miesiac']."'";
  6. break;
  7. case '1':
  8. default:
  9. $zapytanie = "exec pracownikmiesiac '".$_REQUEST['user']."','".$_REQUEST['rok']."','".$_REQUEST['miesiac']."'";
  10. break;
  11. }
  12. $wynik2 = mssql_query($zapytanie, $polaczenie);
  13. ?>
  14. <?php
  15. define('FPDF_FONTPATH','fpdf16/font/');
  16. require('fpdf16/fpdf.php');
  17. $pdf=new FPDF();
  18. $pdf->Open();
  19. $pdf->AddPage();
  20. $pdf->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php');
  21. $pdf->SetFont('arial_ce','',12);
  22. $pdf->SetTitle('Pracownik Szczegóły');
  23. $pdf->cell(0,4,$wynik2,1);
  24. $pdf->Output();
  25. ?>

i teraz jak kliknę w generuj pdf to generuje mi się pdf ale nie z danymi tylko z jednym wierszem tabeli i napisem Resource id #4. Dlaczego ? sad.gif
Darti
Dlatego, że przekazujesz wynik zapytania prosto z bazy.
Taki wynik trzeba czymś odczytać, np mssql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i dopiero tak wyczytane dane przekazać do generowania pdf'a (krótko mówiąc trzeba napisać odpowiednik zawartości rysuj_tabele.php ale dla pdf'a)
Inka
tyle już zdążyłam przeczytać... a nie dało by się zrobić czegoś takiego by w pdf był sam tekst bez tabeli ? tylko go jakoś odpowiednio przeformatować by miał np odstępy i wyglądał jak tabela ale bez ramek...,

mogę się na tym wzorować ? http://www.fpdf.org/en/script/script22.php

posłużyłam się tym skryptem wyżej i wyszło mi takie coś:
  1. <?php
  2. include("polaczenie.php");
  3. switch ($_GET['lista'])
  4.    {
  5.    case '2':
  6.    $zapytanie = "exec szychtownica '".$_REQUEST['user']."','".$_REQUEST['rok']."','".$_REQUEST['miesiac']."'";
  7.    break;
  8.    case '1':
  9.    default:
  10.    $zapytanie = "exec pracownikmiesiac '".$_REQUEST['user']."','".$_REQUEST['rok']."','".$_REQUEST['miesiac']."'";
  11.    break;
  12.    }
  13. $wynik2 = mssql_query($zapytanie, $polaczenie);
  14. require('fpdf16/fpdf.php');
  15. class PDF extends FPDF
  16. {
  17. function Table($sql,$col)
  18. {
  19.    global $polaczenie;
  20.    //Query
  21.    $res=mssql_query($sql, $polaczenie);
  22.    if(!$res)
  23.        die('SQL error');
  24.  
  25.    //Header
  26.    $this->SetFillColor(255,0,0);
  27.    $this->SetTextColor(255);
  28.    $this->SetDrawColor(128,0,0);
  29.    $this->SetLineWidth(.3);
  30.    $this->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php');
  31.    $this->SetFont('arial_ce','', 10);
  32.    $tw=0;
  33.    foreach($col as $label=>$width)
  34.    {
  35.        $tw+=$width;
  36.        $this->Cell($width,7,$label,1,0,'C',1);
  37.    }
  38.    $this->Ln();
  39.  
  40.    //Rows
  41.    $this->SetFillColor(224,235,255);
  42.    $this->SetTextColor(0);
  43.    $this->SetFont('');
  44.    $fill=false;
  45.    while(mssql_fetch_row($res))
  46.    {
  47.        foreach($col as $field=>$width)
  48.            $this->Cell($width,6,mssql_fetch_array($res,$field),'LR',0,'L',$fill);
  49.        $this->Ln();
  50.        $fill=!$fill;
  51.    }
  52.    $this->Cell($tw,0,'','T');
  53. }
  54. }
  55. include("polaczenie.php");
  56. if(!$polaczenie)
  57.    die('Connection failed');
  58. $pdf=new PDF();
  59. $pdf->AddPage('L');
  60. $pdf->SetFont('Arial','',10);
  61.  
  62. if ($_GET['lista']==1)
  63.    {
  64.    $col=array('Data'=>20, 'Rodzaj dnia'=>20, 'Status'=>20, 'wejscie'=>15, 'wyjscie'=>15, 'godz.rzecz.'=>20, 'godz.nomi'=>20, 'przepustka'=>20, 'nadg.do.wybr'=>25, 'nadg.platne'=>25, 'nocne'=>15, 'delegacja'=>20, 'inne platne'=>20, 'inne nieplatne'=>25);
  65.    }
  66. else
  67.    {
  68.    $col=array('TypDnia'=>20, '1'=>7, '2'=>7,'3'=>7,'4'=>7,'5'=>7,'6'=>7,'7'=>7,'8'=>7,'9'=>7,'10'=>7,'11'=>7,'12'=>7,'13'=>7,'14'=>7,'15'=>7,'16'=>7,'17'=>7,'18'=>7,'19'=>7,'20'=>7,'21'=>7,'22'=>7,'23'=>7,'24'=>7,'25'=>7,'26'=>7,'27'=>7,'28'=>7,'29'=>7,'30'=>7,'31'=>7, 'Suma'=>20);
  69.    }
  70.  
  71. $pdf->Table($zapytanie,$col);
  72. //$pdf->Table($wynik2,$col);
  73. $pdf->Output();
  74. ?>

generuje mi się już pdf z nagłówkiem tabeli i jednym wierszem. W praktycznie każdej komórce wiersza mam napisane Array. Nie wiem jak wrzucić te dane z bazy do pdf i jak wrzucić od kogo za jaki miesiąc i rok te zestawienie jest. Wypisuje mi tylko rok i przestawia tabelkę sad.gif proszę pomóżcie mi. Zostało mi ledwo 2,5 dnia by to skończyć sad.gif
Darti
Cytat(Inka @ 25.06.2009, 10:01:44 ) *
a nie dało by się zrobić czegoś takiego by w pdf był sam tekst bez tabeli ? tylko go jakoś odpowiednio przeformatować by miał np odstępy i wyglądał jak tabela ale bez ramek...,

dałoby się
Cytat(Inka @ 25.06.2009, 10:01:44 ) *
mogę się na tym wzorować ? http://www.fpdf.org/en/script/script22.php

Ale to przecie tabelka w pdfie smile.gif
Inka
szef woli tabelkę więc robię tabelkę. Tylko jak wrzucić już te konkretne dane sad.gif nie mam pojęcia jak sad.gif
Darti
może takie coś w tej klasie (tutaj wiersz 45 do 51)

1. <?php
  2. while($row = mssql_fetch_array($res))
  3.   {
  4.       foreach($col as $field=>$width)
  5.           $this->Cell($width,6,$row[$field],'LR',0,'L',$fill);
  6.       $this->Ln();
  7.       $fill=!$fill;
  8.   }
  9.   $this->Cell($tw,0,'','T');
  10. ?>
Inka
zrobiłam to i dostałam w pierwszym przypadku (zestawienie)
Cytat
Notice: Undefined index: Data in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: Rodzaj dnia in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: Status in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: wejscie in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: wyjscie in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: godz.rzecz. in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: godz.nomi in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: przepustka in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: nadg.do.wybr in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: nadg.platne in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: nocne in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: delegacja in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: inne platne in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: inne nieplatne in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

a to w drugim (szychtownica)
Cytat
Notice: Undefined index: TypDnia in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

Notice: Undefined index: Suma in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 48

tych błędów jest tyle ile wierszy ma być
Darti
bo nazwy kolumn w tabelce są inne niz w bazie, no nie zmuszaj innych do pisania za Ciebie aplikacji.

spróbuj tak: (ale nie wiem czy kolumny sie beda zgadzac):
  1. <?php
  2. while($row = mssql_fetch_array($res, MSSQL_BOTH))
  3.  {
  4.      $i=0;
  5.      foreach($col as $field=>$width)
  6.          $this->Cell($width,6,$row[$i],'LR',0,'L',$fill);
  7.         $i++;
  8.      $this->Ln();
  9.      $fill=!$fill;
  10.  }
  11.  $this->Cell($tw,0,'','T');
  12. ?>
Inka
Warning: Wrong parameter count for mssql_fetch_assoc() in C:\Documents and Settings\karina.mendera.WIROMET\Moje dokumenty\My Webs\!RCP\generuj_tabela.php on line 45

napisałam, że jestem baaaaaardzo początkującą programistką i moja wiedza na temat php jest na prawdę bardzo mała. Żałuję, że się przyznawałam, że uczyłam się php w studium informatycznym. Darti na prawdę jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc. Ale na prawdę ja sama sobie nie dam z tym rady a mój szef, programista, psinco wie o php sad.gif
nospor
Cytat
Warning: Wrong parameter count for mssql_fetch_assoc()
Kominikat bledu dosc dobitnie ci mowi, ze podalas złą liczbe argumentow dla funkcji. Co nalezy zrobic nawet jak sie jest baaaaardzo poczatkujacym? Nalezy zajrzec do manuala:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mssql-fetch-assoc.php
i co widac? Ano widac ze nie:
mssql_fetch_assoc($res, MSSQL_BOTH)
a:
mssql_fetch_assoc($res)

wlacz troche samodzielnosci
Darti
a bo z palca i sie pomyliłem :/ juz poprawilem posta (zamiast mssql_fetch_assoc dalem ...fetch_array - bo o tym myslalem a napisalem cos innego)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.