adam882
9.07.2009, 20:52:59
Witam
Przyzwyczaiłem się do stosowania tabel na stronie i chciałbym się od nich odzwyczaić, lecz nie mam doświadczenia w tworzeniu tabel xhtml. Póki co robię to metodą podobną do:
<div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div> <div style="float:left;"></div>
czy znacie lepsze metody? Mówiąc o tabelach mam na myśli takie, które tworzą układ strony (nie tabele w dosłownym znaczeniu słowa)
Zerknij sobie na google: css layouts, przejrzyj źródła.
MateuszS
9.07.2009, 21:09:32
Divy czyli takie bloki, pomysl prostokaty w ktore cos wkladamy, tak jak komorki w tabeli tylko rozmieszczamy je inaczej i sa wygodniejsze w uzyciu (dla mnie) Tutorial all wyjasni
witul
9.07.2009, 21:46:39
html: div
css: float, margin, text-align, height, width, position
Znajac te elementy zrobisz sobie kazdy layout
Maxik
9.07.2009, 22:30:18
@witul: Zapomniałeś o clear, też często uzywane.
Crozin
9.07.2009, 22:33:32
@witul, Maxik: a overflow, display, padding, min/max-width/height, visibility i cała reszta właściwości CSS?
Raczej dobrze jest znać je wszystkie, by móc zrobić każdy layout.
witul
22.12.2009, 18:31:17
min i max-width stosuje glownie w IE, gdzie nie zawsze wszystko wyglada tak jak powinno
clear i padding - fakt tez sie przydaje
overflow raczej rzadko stosuje
visibility - glownie do dhtmla
a moze koncepcja frameworkow css?
ktos sie z tym spotkal?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.