Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][XML] $xpath->query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bikebog
Witam.

Mam małe pytanko dot xPath:
$xpath->query("/Grzyby/Grzyb[contains(Nazwa, '$NazwaS')]");

Jeżeli w pliku XML mam coś takiego ...<Nazwa> Borowik Szlachetny</Nazwa>... a zmienna $NazwaS="Borowki" to uzyskam wynik TRUE i wyświetli mi szukany ciąg, natomiast gdy zmienna $NazwaS="borowki" to już nie znajdzie tego i wynik będzie FALSE, czyli nic nie znajduje?

Można to jakoś zrobić, by niezależnie od wielkości liter pokazywało wynik.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
bikebog
Za bardzo nie wiem jak to ze sobą połączyć, a jak wcześniej w xpatch próbowałem użyć funkcji lower-case() to wywalało mi błędy: DOMXPath::query() [domxpath.query]: Invalid expression

czyli:

1. <?
  2. $xpath->query("/Grzyby/Grzyb[contains(lower-case(Nazwa), lower-case('$NazwaS'))]");
  3. ?>

?

tutaj http://www.w3schools.com/xpath/xpath_functions.aspjest lista funkcji gdzie także występuje lower-case()
erix
A nie przypadkiem:
  1. <?php
  2. $xpath->query("/Grzyby/Grzyb/Nazwa[contains(lower-case(self), lower-case('$NazwaS'))]");
  3. ?>

?
bikebog
Warning: DOMXPath::query() [domxpath.query]: xmlXPathCompOpEval: function lower-case not found

Warning: DOMXPath::query() [domxpath.query]: Unregistered function

Warning: DOMXPath::query() [domxpath.query]: Invalid type

Także nie działa:(

Zrobiłem tak, ponieważ jak będą np. Dwa warunki Nazwa i Występowanie to już nic nie znajdzie.

No ale problem nadal występuje:( i nie znaduje nic , a na dodatek wyświetla powyższe błędy.
erix
Pokaż phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
bikebog
Ok:)

Tutaj jest link do phpinfo: moje phpinfo
erix
  1. <?php
  2. $movies = $xpath->xpath_eval("//movie[contains(translate(title,'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz', 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ'), '".strtoupper($_REQUEST["search"])."')]");
  3. ?>
bikebog
Fatal error: Call to undefined method DOMXPath::xpath_eval() - coś takiego wyświetla po użyciu tego kodu:(
erix
Ech, miałem na myśli samo zapytanie XPath, a nie całość... dry.gif
bikebog
to działa
  1. <?php
  2. $movies = $xpath->query("/Grzyby/Grzyb/[contains(translate(Nazwa,'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz', 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ'), '".strtoupper($_REQUEST["NazwaS"])."')]");
  3. ?>

Dziękuję za pomoc:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.