Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mod_rewrite] - Pytanie odnoścnie formularzu GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mertuch
Witam,
Chciałbym zapytać się, czy metodą mod_rewrite (lub jakąkolwiek inną) można zmienić domyślnie wyglądający zwrot wyniku formularza GET.
Dokładnie chodzi mi o to, że zamontowałem na stronie przyjazne linki i robię galerię, która wygląda tak:
Kod
(strona)/galeria/$rok/$nazwagalerii

I teraz tak. Już zrobiłem, że poszczególne linki typu:
Kod
(strona)/galeria/$rok

Zwraca listę wszystkich galerii tego roku.
Zaś jeżeli zostanie sam adres
Kod
(strona)/galeria

Wyświetla się prosty formularz opcji wyboru (tzn <select><option>pleplepel itd)
Jednak po wysłaniu formularza otrzymuję zwrot linku w formie
Kod
(strona)/galeria?rok=$rok

A chciałbym po prostu dostać link w formie
Kod
  (strona)/galeria/$rok

Oczywiście bez żadnych problemów rozwiążę ten problem javascriptem, albo zwykłym htmem robiąc zamiast formularza poszczególne linki do każdego roku, ale jestem ciekawy, czy istnieje możliwość rozwiązania tego nieprzyjemnego zwrotu z formularza GET.

Jakieś propozycje?
Z góry dziękuję.[code][/code]
sadistic_son
Jeśli przesyłasz dane _$GET'em to zawsze będą one widoczne w pasku adresu, więc nie sądzę, żeby dało się to obejsć w php.
Mertuch
Cytat(sadistic_son @ 12.07.2009, 22:27:53 ) *
Jeśli przesyłasz dane _$GET'em to zawsze będą one widoczne w pasku adresu, więc nie sądzę, żeby dało się to obejsć w php.

Tzn...
One mają być widoczne w pasku adresu ale po prostu jaka pojedyncza zmienna (bez ?jakaszmienna=$jakaszmienna)
sadistic_son
Tak ale w pasku adresu jest przesyłana GETem nawa zmiennej i jej warość: www.adres.pl?nazwa_zmiennej=wartosc_zmiennej.
Mertuch
Cytat(sadistic_son @ 12.07.2009, 22:39:34 ) *
Tak ale w pasku adresu jest przesyłana GETem nawa zmiennej i jej warość: www.adres.pl?nazwa_zmiennej=wartosc_zmiennej.

Czyli nie da się, żeby zmienna była GET ale innej konstrukcji niż "?x=x"
sadistic_son
Z tego co ja wiem to nie.
Fifi209
Prześlij postem, a potem wykonaj przekierowanie na odpowiedni adres (podstawiając wartość z post do url)
Mertuch
Cytat(fifi209 @ 12.07.2009, 22:51:20 ) *
Prześlij postem, a potem wykonaj przekierowanie na odpowiedni adres (podstawiając wartość z post do url)

Tak, wiem, że tak też można, ale wolę budować stronę bez redirectów. Własciwie to tyle na ten temat, bo chcialem się dowiedzieć konkretnie, czy można to osiągnąć mod_rewrite'm ten efekt.

Napisałem już to pod js.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.