Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Wysłanie zapomnianego hasla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kombox
Witam mam jeszcze taki mały problem chciałem zrobić przypominanie hasła. Kod który napisałem wszystko ładnie wysyła ale zakodowane hasło w sha1 jak rozwiazac te problem aby haslo było w formie jawnej questionmark.gif
POZDRAWIAM
skinner
Pokaż kod.
kombox
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['lostpass'])==TRUE){
  3.  
  4. $zapytanie = "SELECT login haslo FROM uzytkownicy WHERE login="$login" ";
  5. $temp=mysql_query($zapytanie);
  6. $ile=mysql_num_rows($temp);
  7. $row=mysql_fetch_array($temp);
  8. $email= $_POST['email'];
  9. $naglowki .= "MIME-Version: 1.0r\n";
  10. $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=UTF-8r\n";
  11.  
  12. $email_wiadomosc = "tu bedzie tresc".$row['haslo'];
  13. if(mail($email, "tu temacik ", $email_wiadomosc, $naglowki))
  14. {
  15. echo "E-mail zostala wyslana";
  16. header('refresh: 2; url=index.html');
  17. }else{
  18. echo"nie wysłano ";
  19. }
  20.  
  21.  
  22. }
  23. ?>
Robert007
nie wiem czy się da rozkodować ale najlepiej zrobić tak aby mail wysyłało do użytkownika z nowym hasłem a po kliknięciu w wybrany link który doszedł na maila (link kluczowy co zamienia hasło po jego kliknięciu na nowe te co podane w mailu) winksmiley.jpg

np:
  1. kliknij w link adres.pl/login.php?zmienhaslo=jaskdjaskdsdnk23nj32k4 //jakiś kod
  2.  
  3. oto nowe hasło: xdvcj21
kombox
OK dzięki Robert007 ta własnie zrobie thx to masz tego 1 songa smile.gif

no OK ale utknołem kiedy odbiore emaila i potwierdzam i musze zminic haslo userowi ale nie mam sesji zalogowanego wiec jak mam zminic akurat temu a nie innemu userowi haslo przeciez nie ustawie tak

1. kliknij w link adres.pl/login.php?zmienhaslo=user&newpassword=jaskdjaskdsdnk23nj32k4
skinner
Możesz jeszcze dodać do tego linku kolejną zmienną np. hash

1. kliknij w link adres.pl/login.php?zmienhaslo=user&newpassword=jaskdjaskdsdnk23nj32k4&hash=fsadhoi123jkasdjal

A hash to unikatowe pole dla każdego usera.

Można też przekazywać zamiast hashu user_id z tabeli mysql. Wtedy wiadomo komu masz zmienić hasło. ID przecież jest unikatowe.
Fifi209
Ja bym zrobił tak:
Generował użytkownikowi nowe hasło, i po wejściu do panelu może sobie je sam zmienić. ;d
Sławo
fifi209 a po co tak skoro to co podał Robert007 jest najlepsze. Sam mam tak zrobione i jest Ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.