Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][MYSQL] "galeria" bez przeładowywania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djlinux
Witam
Mam do zrobienia pewną stronę (galerie).
Struktura jej wygląda tak, że mam 6 miniaturek i jedno(1) większe zdjęcie oraz opis tegoż większego zdjęcia.
Miniaturki w swoich divach się zmieniają po naciśnięciu przycisku next/previous.
Natomiast po kliknięciu w miniaturkę, odpowiadające jej duże zdjęcie pokazuje się w innym divie, a jego opis załadowuje się do odpowiedniego miejsca (również div).
Chciałbym, żeby to działało bez przeładowywania strony, w związku z tym
miałbym do Państwa pytania dotyczące sposobu wykonania czegoś takiego.
Zastanawiam się nad wygenerowaniem (przez PHP) gotowego kodu JS + HTML zajmującego się tym, bez żadnego wysyłania zapytań w tle, a użyciem AJAX'a (jeśli tak czy jest możliwość eleganckiego przekazywania podczas jednego zapytania(wywołania skryptu PHP) np. w tablicy informacji o kilku divach naraz?). Kolejne pytanie czy do niewielkiego w sumie zadania warto zaprzęgać bazę danych? Wydaje mi się, że tak. W związku z tym rodzi się kolejne pytanie: w jaki sposób przechowywać informacje o zdjęciu w tabeli?
Muszę tutaj wziąć pod uwagę: 1. zdjęcie(lokalizacje jego?), 2. miniaturkę, 3.opis, 4. ew. powiązanie jej z innymi miniaturkami?
Liczę na Państwa porady.

PS: Jeśli jest to nieodpowiednie forum to proszę uprzejmie o przeniesienie. Dziękuje.
potreb
Możesz poszukać na ajaxrain.com
Jest wiele ciekawych rozwiązań, tylko trzeba poszukać.
Pawel_W
jQuery -> jCarousel + troche magii ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.