Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budowa systemu blogowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcio
Witam jestem na etapie rozpisywania na kartce ow systemu bo jak narazie kolega robi mi layout

System bedzie mial mniej wiecej taka strukture:

Kod
|www|
  |frontcontroller|
  |components|
  |plugins| -> mozliwe ze kazdy plugin bedzie mial wlasny podkatalog
  |libraries|
  |views|
  |models|
  |config|

Jednak zastanawia mnie jak zintegrowac system pluginow z komponentami nie tylko jako filtry ale jako dodatki do komponentow czyli np mamy system news'ow i:

+Plugin filtracji dla bbcode+emotki
+Plugin komentarzy dla news'ow

Sam system komponentow rozwiaze mniej wiecej jak w moim starym cms'ie gdzie wszystko fajnie dzialalo tzn, mamy glowny plik index.php i jego widok w krotym jest panel srodkowy z jakims div'em i panel boczny(po prawej) z jakims div'em potem z panelu admina dodajemy odpowiedni komponent w odpowiednie miejsce a przy ladowaniu calej aplikacji bede wczytywal jaki komponent gdzie ma byc zaladowany po czym includuje jego widok w dane miejsce i zarazem kod jego klasy.

No i tak czytam temat: "Aplikacje PHP plugin" jest tak kilka propozycji jednak sa one albo skomplikowane albo ich zabardzo nie trybie.

2 odpowiedzi daly mi do myslenia jakby to rozwiazac:

http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=409280
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=452479

Co wy na to i jak dokladnie rozwiazac filtry a plugin(jako rozszerzenie danego komponentu)?

Jakies propozycje bo tamten watek niby wszystko mowi ale jednak nie do konca.

Mam nadzieje ze ten temat potraktujecie powaznie bo widze ze coraz czesciej sa jakies kozaki na forum co mysla ze wszystko wiedza u potrafie i pisza tylko glupoty bo nic innego do zaoferowania nie maja.

Wole zapytac na wstepie niz przy budowie systemu zastanawiac sie czemu mi nic nie dziala.

Ogolnie mialem jeszcze kilka pytan ale zbieram sie do pracy wiec jak mi przyjda do glowy napisze za jakies 45min,
erix
A serwer RPC, to Waść ma? Nie wyobrażam sobie bloga bez np. trackbacków/pingbacków.
dotangelo
Zobacz jak to jest rozwiązane w Wordpressie. Wydaje mi się, że chodzi Ci o add_action() oraz odpowiednie handlery. Czyli powiedzmy, pod treścią dajesz sobie tb_content() (twoj blog) i do tego wywalacza jest przypisywana odpowiednia akcja plugin'a.
marcio
Cytat(erix @ 27.07.2009, 11:34:19 ) *
A serwer RPC, to Waść ma? Nie wyobrażam sobie bloga bez np. trackbacków/pingbacków.

NOm nie bardzo wiem co to jest tongue.gif jesli o to chodzi.

@erix nie ma to byc system blogowy ala wordpress nie jestem taki dobry jak bys mogl rozwin mysl.

@dotangelo moze jasniej?

Jak byscie mogli troche jasniej byloby super bo nigdy takiego czegos nie robilem wiec wiecie.
viking
Cytat(erix @ 27.07.2009, 11:34:19 ) *

A idź z tym. Przykładowo http://www.zeldman.com/2009/07/02/xhtml-wtf/ . Toczy się normalna dyskusja po czym zaczynają wkraczać pingbacki i jedyne co otrzymujemy to śmietnik. Jakby się chociaż dało to filtrować. Warto może czasami przypomnieć że treść pisze się dla ludzi a nie maszyn indexerów. Chyba że pokażesz mi sensowne użycie.
erix
Cytat
Jakby się chociaż dało to filtrować

Przecież się da filtrować... :| SpamKarma łapie, Simple Trackback Validation, nie siej paniki. tongue.gif

Cytat
Chyba że pokażesz mi sensowne użycie.

Proszę bardzo - piszesz notkę, która jest komentarzem do czyjegoś wpisu. Rozmiar wypowiedzi sprawia, ze bezsensowny jest komentarz, więc "puszczasz sygnał".
viking
Cytat(erix @ 27.07.2009, 13:23:25 ) *
Przecież się da filtrować... :| SpamKarma łapie, Simple Trackback Validation, nie siej paniki. tongue.gif
Proszę bardzo - piszesz notkę, która jest komentarzem do czyjegoś wpisu. Rozmiar wypowiedzi sprawia, ze bezsensowny jest komentarz, więc "puszczasz sygnał".

Ale to są antyspamowe rozwiązania. Nic nie zmienia dla użytkownika który dostaje bezsensowne, nie związane z aktualną dyskusją odpowiedzi. Gdyby była opcja "pokaż tylko odpowiedzi dodane przez form" to rozumiem.

Ad2. A że akurat nazywam się Liu Chen i notatkę napisałem w swoim ojczystym języku nie stanowi problemu. W końcu nie od dziś wiadomo że większość ludzi mówi po chińsku winksmiley.jpg
Nie przekonałeś mnie.
erix
Cytat
Ale to są antyspamowe rozwiązania. Nic nie zmienia dla użytkownika który dostaje bezsensowne, nie związane z aktualną dyskusją odpowiedzi. Gdyby była opcja "pokaż tylko odpowiedzi dodane przez form" to rozumiem.

Przecież trackbacki z założenia takie mają być -> z automatu... dry.gif Poza tym - równie dobrze można rżnąć idiotę przez zwykły komentarz, to bez różnicy. biggrin.gif

Cytat
Ad2. A że akurat nazywam się Liu Chen i notatkę napisałem w swoim ojczystym języku nie stanowi problemu. W końcu nie od dziś wiadomo że większość ludzi mówi po chińsku
  1. filtry mają również detekcję języka
  2. a kto mówił, że trackbacków nie można moderować?
skowron-line
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blogosfera
Link dla autora tematu.
marcio
To jak z tymi pluginami?
erix
No jak Tobie wygodniej...

Albo robisz system zdarzeń (vide: Wordpress, PunBB), albo na zasadzie rozszerzalności klas.
dotangelo
Chodzi o to że w Wordpressie masz wyzwalacze które sa wykonywane w odpowiednich fazach "wyświetlania" strony. Możesz skonfigurować swoje pluginy tak, aby właśnie w takich momentach się odtwarzaly, czyli albo w stopce, albo w headerze, albo w sidebarze, albo pod contentem.
Taki system pluginów właśnie ma Wordpress i jest to świetne rozwiązanie imo, więc warto coś takiego zaimplementować u siebie.
Poczytaj trochę o tym a stwierdzisz tak samo.
marcio
NOm wlasnie sciaglem specjalnie wordpress'a ale nie zabardzo potrafie zrozumiaec zarys jego funckjonalnosci.

Cytat
albo na zasadzie rozszerzalności klas.

Tzn?
Robie extends klasy do ktorej podpinam plugin i edytuje np metode showNews() tak zeby wyswietlala bbcoda'?Ewentualnie moge zrobic dekorator takie klasy, o to chodzi?

P.S moglibyscie dac jakis maly zarys klas+plugin do niej co do tych 2 metod?
erix
Cytat
NOm wlasnie sciaglem specjalnie wordpress'a ale nie zabardzo potrafie zrozumiaec zarys jego funckjonalnosci.

http://codex.wordpress.org/Advanced_Topics...d_Customization - masz do poduszki ;]

Cytat
Robie extends klasy do ktorej podpinam plugin i edytuje np metode showNews() tak zeby wyswietlala bbcoda'?Ewentualnie moge zrobic dekorator takie klasy, o to chodzi?

Hmm, w sumie zostaje problem nazewnictwa... Większy problem jest ze zdarzeniami, ale tu popatrz, jak ma WP zrobione. Możesz jeszcze spróbować z funkcjami lambda. Zależy od wersji, konkretnej architektury.
marcio
No ok jak narazie zrobie sama architekture i do tego klasy samego silnika.

Jak czegos nie zrozumie to wam odpisze w watku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.