Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sortowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
soliniak
Jak zrobic zeby dane zbebrane do tablicy (w tym przypadku wszystkie pliki jpg z danego folderu) byly segregowane wedlug daty utorzenia pliku czy daty modyfikacji, rozmiaru...?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję smile.gif
kamillo121
Nie wiem czy o to w ogóle biega ale zerknij tutaj
http://www.egrafik.pl/porady/php-jak-sorto...-i-asocjacyjne/

Tam niżej jest opisane sortowanie tablic asocjacyjnych i zwykłych według wartość, kluczy itd , może coś znajdziesz dla siebie
soliniak
Niestety... nie ma tam tego co by mnie interesowalo... a przynajmniej teraz nie potrafilbym tego uzyc... chyba żeby zrobić sortowanie tablicy według klucza... ale nie wiem jak z pliku wyciągnąć datę modyfikacji... albo zrobić sortowanie alfabetyczne... ale tutaj też jest jeden mankament... duże "Z" jest przed małym "a"... jeśli dałoby się to jakoś naprawić...? Niestety z php dopiero zaczynam więc potrzebowałbym z czymś takim pomocy...
erix
Cytat
a przynajmniej teraz nie potrafilbym tego uzyc... chyba żeby zrobić sortowanie tablicy według klucza... ale nie wiem jak z pliku wyciągnąć datę modyfikacji... albo zrobić sortowanie alfabetyczne... ale tutaj też jest jeden mankament...

Był jakiś tydzień temu podobny temat.

Nie wg klucza, a wg wartości - nazwy plików = klucze, bo parę plików może mieć te same daty. A jeśli chodzi o sortowanie, to przejrzyj sobie manuala, chociaż pobieżnie...
mhw
Cytat(soliniak @ 10.08.2009, 18:32:53 ) *
ale nie wiem jak z pliku wyciągnąć datę modyfikacji...
Możesz użyć filemtime. Np. w taki sposób:
  1. echo(date("d.m.Y H:i:s", filemtime($file)));

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.