Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pytanie o rzutowanie typów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matado
Chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy o SQL Injection. W swoich skryptach np. przy przekazywaniu id stosuję rzutowanie typów czyli np. (int) $_GET['variable'].
Czy rzutowanie typów zabezpiecza w pełni przed SQL Injection?
nospor
rzutowanie na int, gdy oczekujemy liczby, zabezpiecza w pelni cie przed tym atakiem

edit: oczywiscie pomijam sytuacje gdy ktos z palca poda jakies ID, do ktorego teoretycznie nie ma dostepu. to oczywiscie tez musisz sprawdzac, ale to juz inna bajka
Matado
Ok. Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy używanie rzutowania typów ma sens w frameworkach, które są normalnie zabezpieczone przed SQL Injection ? Osobiście używam FW Kohana. Chodzi mi o używanie rzutowania w zapytaniach gdzie używa się id np. takich:
Kod
$view-> something= ORM::factory ('something')-> where ('id', (int) $id)-> find();
nospor
ja osobiscie zawsze jak pobieram cos od uzytkownika i to cos ma byc intem, to rzutuje to na inta (robie to w klasie, ktora sluzy do pobierania parametrow od uzytkownika).

oczywiscie teoretycznie odpowiednie klasy do db i odpowiednio uzywane tez zapewniają ochrone przed slqinjection
Matado
Teraz już wiem wszystko co chciałem. Dzięki za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.