Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamillo121
Witam, otóż głowię się i nie mogę dojść do końca z jednym zagadnieniem ,,,, otóż zaznaczane na początku, że w zapytaniu sql umie jako tako łączyć tabele i potem wyświetlać ich dane itd itp ale mam taki problem ...
mam dwie tabelki forum_tematy i forum_dzial i chcialbym zlaczyc te pola forum_tematy.dzial_id i forum_dzial.id .... Złączyć złącze , wyświetlić wyświetlę ale w czym tkwi problem ? w tym, że wyświetli mi się tyle wyników ile rekordów w tabeli forum_dzialy ... Czyli np. mam w tabeli forum_tematy kilka rekordów i dajmy na to ze 3 rekordy z polem dzial.id=1 i 3 rekordy z polem dzial_id=2 , no to po złączeniu wyświetli mi złączone wszystko złączone ale tylko po jednym wyniku z dzial_id=1 i jeden rekord dla dzial_id=2 ...
Czemu tak jest ?
aha no i zapytacie pewnie jak próbowałem a więc ...
$sql="SELECT forum_tematy.id AS tem_id,forum_dzial.id AS dzial_id, forum_tematy.*, forum_dzial.* FROM forum_dzial JOIN forum_tematy ON forum_dzial.id=forum_tematy.dzial_id";

Takie zapytanie , próbowałem też z prostym where forum_tematy.dzial_id=forum_dzial.id i na odwrót i z tym right left inner ale też nic nie wychodzi ,,, (znaczy nie wychodzi tak jak bym chciał ) wie ktoś co namieszałem ? smile.gif

Jak sobier print_r wyswietlam tablice ktora mam w zmiennej po zapytaniu itd to własnie mam wynik taki jak opisałem , czyli po jednym rekordzie dla dzial_id=1 i jeden z dzial_id=2 sad.gif
luniak
zamiast prostego join użyj

LEFT JOIN

powinno pomóc smile.gif
kamillo121
Pisałem właśnie, że używałem tego left join , i right i inner i nic ... nie wiem właśnie co źle robię ..
luniak
to dziwne bo mi do pobierania na czacie wypowiedzi + na lefcie danych userów działa bezproblemowo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.