Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dodanie kilku pól wyboru do bazy, do jednego pola
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marekpb
Witam
Mam takie pytanko. Mam kilkanaście pól wyboru checkbox i chciałbym dodać do bazy danych np. cztery pola wyboru lecz do jednego pola w bazie danych. Mam nadzieję że mnie rozumiecie. Bo normalnym sposobem dodaje mi tylko ostatnie pole ... Dodam że wszystkie name mam takie same (to chyba źle), ale jak dam żeby każde było inne to jak dodać kilka do jednego pola do bazy danych. Bardzo proszę o podpowiedź, bo nie mogę wymyślić, jak to zrobić. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

1. ...
  2. <tr>
  3. <td><input type="checkbox" name="inne" value="taras" />Taras</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="wanna" />Wanna</td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td><input type="checkbox" name="inne" value="stan surowy" />Stan surowy</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="pralka" />Pralka</td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td><input type="checkbox" name="inne" value="biały montaż" />Biały montaż</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="lodówka" />Lodówka</td>
  10. </tr>
  11. ...

Dodawanie do bazy:

1. ...
  2. $sql = "INSERT INTO pierwotny(typ, typ2, ilosc_pokoi, pietro, dom_typ, zloza, wojewodztwo, powiat, gmina, ulica, dzielnica, powierzchnia, cena, opis, inne, akceptacja1, akceptacja2)
  3. VALUES('" . $_POST['typ'] . "', '" . $_POST['typ2'] . "', '" . $_POST['ilosc_pokoi'] . "', '" . $_POST['pietro'] . "', '" . $_POST['dom_typ'] . "'
  4. , '" . $_POST['zloza'] . "', '" . $_POST['wojewodztwo'] . "', '" . $_POST['powiat'] . "', '" . $_POST['gmina'] . "', '" . $_POST['ulica'] . "'
  5. , '" . $_POST['dzielnica'] . "', '" . $_POST['powierzchnia'] . "', '" . $_POST['cena'] . "', '" . $_POST['opis'] . "', '" . $_POST['inne'] . "'
  6. , '" . $_POST['akceptacja1'] . "', '" . $_POST['akceptacja2'] . "');";
  7. ...
Wicepsik
  1. implode('|', $_POST['inne']);

Będziesz miał w bazie wanna|taras|cos|cos2

implode
marekpb
Dziwne, wywala mnie takim błędem. Co może być nie tak ?
  1. Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/marekpbi/domains/marekpb.ionic.pl/public_html/test/add_ogloszenie_pierwotny.php on line 71

A zrobiłem to tak:
  1. $inne = implode('|', $_POST['inne']);
  2.  
  3. ...
  4.  
  5. $sql = "INSERT INTO pierwotny(typ, typ2, ilosc_pokoi, pietro, dom_typ, zloza, wojewodztwo, powiat, gmina, ulica, dzielnica, powierzchnia, cena, opis, inne, akceptacja1, akceptacja2)
  6. VALUES('" . $_POST['typ'] . "', '" . $_POST['typ2'] . "', '" . $_POST['ilosc_pokoi'] . "', '" . $_POST['pietro'] . "', '" . $_POST['dom_typ'] . "'
  7. , '" . $_POST['zloza'] . "', '" . $_POST['wojewodztwo'] . "', '" . $_POST['powiat'] . "', '" . $_POST['gmina'] . "', '" . $_POST['ulica'] . "'
  8. , '" . $_POST['dzielnica'] . "', '" . $_POST['powierzchnia'] . "', '" . $_POST['cena'] . "', '" . $_POST['opis'] . "', '" . $inne . "'
  9. , '" . $_POST['akceptacja1'] . "', '" . $_POST['akceptacja2'] . "');";

sadistic_son
Cytat(webber @ 11.08.2009, 21:08:25 ) *
może to Cię nakieruje...

http://www.theblog.ca/update-multiple-rows-mysql

ja dziś miałem problem z updatem wielu rekordów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.