Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie macierzy na Gridzie w ExtJS z użyciem PHP/JSON i MySql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
loopb
Witam wszystkich,
mam "drobny" problem, istnieje sobie taka tabelka (lub też będzie istnieć) a dokładnie dwie, w których:
- MSH_CLASSES - są to jakieś klasy definiowane przez użytkownika;
- MSH_PRICES - są to określone przeze mnie tzw. "Ceny dnia", czyli każda klasa ma inną cenę każdego dnia; określenie daty ceny w MSH_PRICES_DATE, określenie ceny w MSH_PRICES_PRICE

Teraz chciałnym to ładnie wyświetlić i mieć możliwość dodawania i edycji powiedzmy w tybie tygodniowym (przełączanie formularza, formularz wyświetlany na tygodnie), (tzw. macierz) gdzie:

X - Daty
Y - Klasy
Pola wartości uzupełniane w miejscach gdzie nie mawartości wyświetlane gdzie wartość już jest z możliwościa edycji.

Technologia: MYSQL, API EXTJS, PHP ... poszukuę kogoś kto mółby mnie naprowadzić pomóc lub przedstawić podobne rozwiązanie problemu na EXTJS z mapowaniem danych poprzez JSON.

Interesuje mnie rozwiązanie na Gridzie.
alegorn
hmmm... nie do konca rozumem chyba o co prosisz....
robisz widok, w ktorym zwracasz konkretne dane i podajesz go w skrypcie jako zrodlo danych, dalsza komunikacja po ajaxie.

rozjasnij o co dokladnie pytasz... bo o ile dobrze rozumiem szukasz kogos kto ci pomoze/zaprojektuje caly model dzialania aplikacji.... ?

j.
loopb
źle się wyrażam bo nigdy czegoś takiego nie robiłem.
Chcę stworzyć w ExtJS Cube z parametrami KLASA i DATA oraz edytowalnymi i wstawianymi wartościami.
Jak to inaczej nazwać Kostka OLAP'owa?

Formularz taki. Data w nagłówkach kolumn pobierana z MSH_PRICES_DATE i automatycznie wstawiane wartości daty do dnia bieżącego w baze.
Klasa pobierana z MSH_CLASSES_NAME.
Całość edytowana (wartości) i stworzone na gridzie w extjs z użyciem php, json. baza na mysql.

Szukam kogoś kto mnie naprowadzi jak stworzyć takiego grida w extjs.
alegorn
hmm....
ja moge cie wspomoc w warstwie back-end'owej. exta niestety znam zbyt malo by moc komus tlumaczyc.
obecnie wlasnie tworzymy spory projekt w oparciu o exta, wiec mam sporo swiezych doswiadczen w tej kwestii..

o ile wiem, wiele przydatnych informacji odnoscie exta mozesz uzyskac na forum projektu... moge jeszcze polecic podrecznik do exta

j.
loopb
Najbardziej to mnie interesuje jak stworzyć grida z datami w nagłówkach pobranymi z bazy danych przez php/json + nagłowki klas w wierszach i pobrać wartości dla nich, reszta poszłaby chyba szybko, bo daty wstawiałbym podczas uruchomienia okna z gridem i dopiero pobieral dane ....
muszę jeszcze ogarnać jak zwrócić daty od dnia x do dnia y ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.